ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
30 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Rafale: O όρος που βάζει η Γαλλία στη Σερβία για να πάρει τα 12 μαχητικά αεροσκάφη

1 min read

Η Σερβία επιθυμεί να αγοράσει 12 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από την Γαλλία, δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκεπτόμενος αυτή την εβδομάδα το Παρίσι. Η γαλλική πλευρά εμφανίζεται ωστόσο διστακτική, λαμβάνοντας υπόψη τις στενές σχέσεις που εξακολουθεί να έχει το Βελιγράδι τόσο με την Μόσχα όσο και με το Πεκίνο.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η εταιρεία Dassault δεν θέλησε να σχολιάσει το σερβικό αίτημα, σημείωσε ωστόσο ότι η σερβική παραγγελία αφορά 12 αεροσκάφη στην έκδοση F4 το κόστος των οποίων εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Γαλλία και η Σερβία έχουν υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας το 2011, η οποία ανανεώθηκε το 2019.

Γάλλοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να πουλήσει η Γαλλία Rafale στην Σερβία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Σερβία, η Γαλλία έχει θέσει όρους στο Βελιγράδι για να πάρει τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Συγκεκριμένα, αυτό που τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σέρβο ομόλογό του, είναι ότι είναι ανάγκη η Σερβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κόσοβο.

Οι αμυντικές δαπάνες της Σερβίας υπερβαίνουν πλέον το 2% του ΑΕΠ της και τα 10 τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκαν φτάνοντας στο 1,4 δισ. ευρώ. Μεταξύ 2014 και 2023 η Σερβία δαπάνησε 2,67 δισ. ευρώ για να αγοράσει οπλικά συστήματα από την Κίνα και την Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς ωστόσο να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Les Echos / Φωτογραφία αρχείου

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.