ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

30 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρόβλεψη – σοκ από Goldman Sachs: Πτώση -30% σε όλες τις αγορές παγκοσμίως ως το τέλος του 2022 – Στις 2.900 μον. ο S&P

1 min read

Σε μια πρόβλεψη σοκ για τις παγκόσμιες αγορές προέβη η Goldman Sachs, που αναφέρει ότι όλα τα χρηματιστήρια, της Wall Street συμπεριλαμβανομένης, θα σημειώσουν πτώση -30% από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022. 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο ισχυρότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός κλονίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για την κορύφωση των αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve, ήτοι «το λεγόμενο τερματικό επιτόκιο». 
Ως εκ τούτου, οι αγορές πλέον προεξοφλούν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στη συνάντηση της Fed του Σεπτεμβρίου, ενώ δεν αποκλείονται οι 100 μονάδες βάσης.
Επίσης, παρότι οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει το επιτόκιο κεφαλαίων της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της επόμενης εβδομάδας, αύξησαν τις προσδοκίες τους για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου στις 50 μονάδες βάσης, από 25 μονάδες βάσης, λόγω των μισθών και την εικόνα που παρουσιάζουν οικονομικά ευαίσθητες κατηγορίες, όπως η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η GS Research αναμένει το επιτόκιο των Fed Funds να αυξηθεί στο 4%-4,25% μέχρι το τέλος του έτους (έναντι 3,75%-4% προηγουμένως).
«Πιστεύουμε ότι η Fed θα διατηρήσει το επιτόκιο σταθερά πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, δηλαδή πάνω από το επίπεδο που η οικονομία δεν επηρεάζεται», λέει ο Josh Schiffrin της GMD, συνεπικεφαλής του Προϊόντα επιτοκίων των ΗΠΑ.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το τερματικό επιτόκιο θα καταλήξει κοντά στο 4,5% (ή ένα εύρος στόχου 4,25% έως 4,5%).
«Εκτιμάμε ότι, μόλις επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η στρατηγική θα είναι το επιτόκιο να αγγίξει το 2%».

im-624666.jpg

Θα συνεχιστεί η Bear Market ή αγορά έχει πιάσει πάτο…;

Μετά το καλοκαιρινό ράλι στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές «διακρίνουν» σημάδια πτώσης στο χρηματιστήριο.
Αυτού του είδους ο «εντοπισμός», δηλαδή πότε μια αγορά μεταβάλλεται από bear σε bull market, μπορεί να είναι δύσκολος… επειδή τα bear market rally είναι αρκετά συνηθισμένα, αναφέρει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, που προσθέτει πως, «ωστόσο, υπάρχουν κάποια γνωρίσματα και κοινά χαρακτηριστικά… τα οποία κανείς πρέπει να παρατηρεί.
Τείνεις να διαπιστώνεις ότι, ενώ οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμη αδύναμες και τα κέρδη μειώνονται, συνήθως οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν ανάκαμψη, μέχρι να επιβραδυνθεί ο ρυθμός επιδείνωσης.
Αλλά, τα επιτόκια, το bearish κλίμα είναι εξίσου σημαντικά». 
Δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη όλες αυτές οι προϋποθέσεις, λέει ο Oppenheimer, προσθέτοντας:
«Υπήρξε μια περίοδος αισιοδοξίας το καλοκαίρι που επικεντρώθηκε στον άξονα της Fed και στην πεποίθηση ότι βρισκόμασταν κοντά σε μια κορύφωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων».
«Από το οικονομικό συμπόσιο στο Jackson Hole, οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει πιο επιθετικές, για άλλη μια φορά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Οι αγορές θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Oppenheimer αναμένει ότι οι περισσότερες αγορές μετοχών θα υποχωρήσουν περίπου 30% από τις κορυφές τους, με τον S&P να αγγίζει τις 2.900 μονάδες.
«Κάποιοι είναι ήδη κοντά σε αυτό.
Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό τώρα.
Και είναι αλήθεια σε ορισμένες από τις αναδυόμενες αγορές.
Πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο στις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ έχουν υψηλή αποτίμηση.
Αλλά, φυσικά, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μιας πιο ήπιας οικονομικής προσγείωσης στην οικονομία των ΗΠΑ από ό,τι σε άλλες αγορές».

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media