ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Προς πλήρη κατάργηση των capital controls – Τι συζητά το ΥΠΟΙΚ

1 min read

Προς πλήρη κατάργηση των capital controls προς το έλος του έτους ή αρχές του επόμενου σχεδιάζουν να προχωρήσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αρχή θα γίνει τις επόμενες ημέρες  με την άρση των περιορισμών στον λεγόμενο «δεύτερο πυλώνα» και θα αφορά αφορά την ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ τον μήνα, που ισχύει σήμερα,  ουσιαστικά δεν έχει κανένα νόημα, αφού για τους περισσότερους καταθέτες ξεπερνά κατά πολύ τις σχετικές ανάγκες τους. Στο εξής οι αναλήψεις θα είναι ελεύθερες.

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρουν οι  πληροφορίες ,θα υπάρξει και περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορεί να μεταφέρουν στο εξωτερικό οι ταξιδιώτες, αλλά και οι εταιρείες.

Αν όλα τα παραπάνω πάνε καλά και δεν υπάρχουν «εκπλήξεις» το σχέδιο προβλέπει πλήρη κατάργηση των Capital Controls στο τέλος του έτους με αρχές του επόμενου.

Κατά την εκτίμηση των τραπεζικών πηγών, οικονομικοί κίνδυνοι δεν διαφαίνονται αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκλεισθούν πολιτικοί κίνδυνοι, ιδίως σε περίπτωση μιας παρατεταμένης εκλογικής περιπέτειας, με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο βήμα, που αναμένεται πολύ σύντομα, εκτιμάται ότι θα στείλει και ένα σήμα εμπιστοσύνης στις τράπεζες, των οποίων οι μετοχές έχουν σφυροκοπήθει το τελευταίο διάστημα. Οι τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των τραπεζών συνδέονται με τις δυσκολίες πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και γενικότερα με την αποχή των επενδυτών από την Ελλάδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.