ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
14 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρόεδρος Αρτοποιών Ελλάδος ζημιές, -70% κάτω ο τζίρος

1 min read

Σε καθεστώς αγωνίας για την επιβίωση των καταστημάτων τους βρίσκονται οι αρτοποιοί όλης της χώρας. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% για όλα τα προϊόντα άρτου ζητά, μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Δημοφιλές εν όψει των ημερών του Πάσχα παραμένει το τσουρέκι, το οποίο καταγράφει αυτή την περίοδο τη μεγαλύτερη ζήτηση έναντι όλων των άλλων προϊόντων στα αρτοποιεία της χώρας. «Υπάρχει κίνηση αυτές τις μέρες, διότι το τσουρέκι εξακολουθεί να είναι ένα δύσκολο προϊόν, λόγω της τεχνικής και του απαιτούμενου χρόνου για την παραγωγή του», όπως εξηγεί  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Περιγράφοντας, ωστόσο, τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του άρτου, ο κύριος Μούσιος εκφράζει την έντονη αγωνία του για την επόμενη μέρα. Παρότι τα αρτοποιεία δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, ο τζίρος τους έχει σημειώσει πτώση κατά 70%.

«Συσσωρεύουμε ζημιές όλο αυτό το διάστημα. Έχουμε δεχτεί μεγάλο πλήγμα στον τζίρο μας, της τάξης του 70%, απόρροια πολλών παραγόντων. Από τη μία, η μηδενική κίνηση στην αγορά που προκαλεί πτώση στην κατανάλωση. Έχει σταματήσει ο εφοδιασμός όλων των χώρων εστίασης, που αποτελούσε βασικό έσοδο των φούρνων, ενώ και λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας στους δρόμους, δεν πουλάμε πια πρωινό. Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα, πολλοί είναι εκείνοι που ζυμώνουν στο σπίτι. Η ζήτηση σε αλεύρια οικιακής χρήσης έχει αυξηθεί κατά 200%».

«Σημαντική ανάσα η μείωση ΦΠΑ»

Το μεγαλύτερο μέλημα του κλάδου είναι να διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι θέσεις εργασίας, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, για το οποίο χρειάζονται περαιτέρω οικονομικά μέτρα, ώστε να στηριχθούν τα 15.000 αρτοποιεία της χώρας.

«Οι υποχρεώσεις μας προς τις τράπεζες και το Δημόσιο που προς το παρόν έχουν ανασταλεί, θα πρέπει να πληρωθούν κάποια στιγμή, ενώ η παραγωγή μας, άρα και οι εισπράξεις έχουν μειωθεί δραματικά. Αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι να κρατηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, διότι αυτή τη στιγμή, χιλιάδες βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι βιοτεχνίες που απασχολούν από 4 έως και 30 άτομα. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται λιγότεροι άνθρωποι και το εργατικό κόστος είναι μικρότερο, θα αντέξουν περισσότερο. Τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης, αθροίζουμε ζημιές. Το σημαντικότερο μέτρο που προτείνουμε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ, από το 13% στο 6% για όλα τα προϊόντα άρτου. Αυτό θα δώσει σημαντική ανάσα στους βιοτέχνες αρτοποιούς. Επιπλέον, προτείνουμε να παραταθεί η μείωση του 40% στο ενοίκιο των επιχειρήσεων που πλήττονται, για όλο το τρέχον έτος».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.