ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πόσο αντέχει το σύστημα Τι σημαίνει για την τσέπη των συνταξιούχων η συνταγή ΔΝΤ

1 min read

Στον περαιτέρω περιορισμό του μηνιαίου εισοδήματος των συνταξιούχων κατά την προσεχή 10ετία στα 780 ευρώ, θα οδηγούσε η εφαρμογή των μέτρων που θέτει μετ’ επιτάσεως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφορικά με το ασφαλιστικό.

Ενόψει και της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσής του για τη χώρα μας, το Ταμείο πρόκειται να επαναφέρει στο προσκήνιο τα δύο θέματα που θεωρεί πως παρατηρήθηκε σημαντική υπαναχώρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως προς τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό. Στην πράξη, επιμένοντας και επισημαίνοντας ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη, το ΔΝΤ ζητεί εκ νέου την περικοπή των παλιών συντάξεων (μείωση της προσωπικής διαφοράς) και κατάργηση της παροχής που ονομάστηκε 13η σύνταξη.

Μελέτες των δανειστών που είχαν εκπονηθεί την περίοδο που ίσχυαν οι δεσμεύσεις αυτές, έδειχναν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2020 θα ήταν 13,4% του ΑΕΠ από 17,3% που ήταν το 2016, ήτοι πριν την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

Όπως επισημαίνουν σε μελέτη τους, ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, εάν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε αλλαγές, ο μέσος όρος του δείκτη συνταξιοδοτικής δαπάνης προς το ΑΕΠ θα διαμορφωνόταν την περίοδο 2020-2030 στο 12,5% και το μέσο επίπεδο της σύνταξης στα 780 ευρώ μεικτά τον μήνα, από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όμως, η κατάργηση της διάταξης για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης ως μόνιμη παροχή, οδηγεί σε αύξηση της μέσης τιμής του δείκτη συνταξιοδοτικής δαπάνης προς ΑΕΠ στο 14%, για την ίδια περίοδο (2020-2030), με τον δείκτη να αυξάνεται μεν, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, να παραμένει δε, αρκετά πιο χαμηλά από το ανώτερο όριο του 16,2% που έχουν θέσει οι δανειστές. Σε αυτή την περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης θα διαμορφωθεί κατά τη δεκαετία 2020-2030 στα 910 ευρώ μεικτά (άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης).

Οι δύο ειδικοί μάλιστα εκτιμούν πως σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΔΝΤ για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τότε το μέσο μηνιαίο συνταξιοδοτικό εισόδημα θα μειωθεί, επιπλέον των μέχρι σήμερα περικοπών (-45%), κατά περίπου 15% σε σχέση με το σημερινό μέσο μηνιαίο επίπεδο. Σημειώνουν δε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η προσωπική διαφορά επηρεάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέχρι το 2033, ενώ από το έτος αυτό και μετά, μόνο η 13η σύνταξη θα επιβαρύνει επιπλέον το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η επιβάρυνση δε αυτή είναι, σύμφωνα με τους κ. Ρομπόλη και Μπέτση, εντός του πλαισίου που έχουν θέσει οι δανειστές, αφού χωρίς τη 13η σύνταξη, η συνταξιοδοτική δαπάνη προς το ΑΕΠ το 2070 εκτιμάται από τους δανειστές στο 10,6% του ΑΕΠ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη και τη 13η σύνταξη ως μόνιμη συνταξιοδοτική παροχή, η τιμή του δείκτη θα διαμορφωθεί στο 11,5% του ΑΕΠ. Στην πρώτη περίπτωση, το μέσο μηνιαίο επίπεδο της σύνταξης (κύρια και επικουρική) το έτος 2070 θα διαμορφωνόταν στα 935 ευρώ μεικτά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα διαμορφωθεί στα 1.012 ευρώ.

Να σημειωθεί βέβαια ότι στη μελέτη των δύο ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν συμπεριληφθεί άλλες πιθανές υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και την επικείμενη, νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω την ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη.

Δημοσίευση στα Social Media