ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
10 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολιτικός αναλυτής: «Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε ιστορική ύφεση την Ευρώπη»

1 min read

Για «ιστορική ύφεση στην Ευρώπη» εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε ο πολιτικός αναλυτής, Ερλ Ράσμουσεν, σε σχετική συνέντευξη στο Sputnik την Τετάρτη (02/03).

Οι πρόσφατες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στην Ουκρανία και τα αντίποινα από τη Μόσχα θα προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας και παρατεταμένη οικονομική ύφεση, όπως δήλωσε την Τετάρτη (02/03) ο Ερλ Ράσμουσεν, αντιπρόεδρος του Ευρασιατικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε σε σχετική συνέντευξη  «Αυτές οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη θα βυθίσουν την τελευταία σε ιστορική ύφεση».

Ακόμα, ο πολιτικός αναλυτής σχολίασε αρνητικά στην απόφαση του Βερολίνου να σταματήσει την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο βήμα συνεπάγεται ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών της ενέργειας όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Χαρακτηριστικά, ο Ερλ Ράσμουσεν είπε: «Η αγορά ενέργειας μπορεί να εκτιναχθεί. Οι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη μού λένε ότι οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί κατά 30%. Θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ίσως δύο φορές ή περισσότερο».

Ο Ερλ Ράσμουσεν επεσήμανε ότι, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να αναπληρώσουν στην Ευρώπη για τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία. καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προμήθειες καυσίμων από άλλες περιοχές θα είναι ασύγκριτες είτε σε όγκο είτε σε κόστος.

Μάλιστα, ο πολιτικός αναλυτής τόνισε: «Οι ηγέτες της Ε.Ε. έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Το ρωσικό αέριο δεν θα αντικατασταθεί – είναι αδύνατον. Επιπλέον, η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου θα είναι πολύ πιο ακριβή, ίσως δύο έως τέσσερις φορές πιο ακριβή».

Επισημαίνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τη Δευτέρα (28/02) ότι η Ε.Ε. γνωρίζει καλά τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ίδια την κοινότητα και, σύμφωνα με την εκτίμησή της, αυτοί οι περιορισμοί «θα κοστίσουν ακριβά» και για την οικονομία της Ε.Ε..

Οι χώρες της Δύσης επέβαλαν, το Σαββατοκύριακο (26-27/02), νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έτσι, σε σχέση με την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ε.Ε. απαγόρευσε σε οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος να προσγειώνεται, να απογειώνεται ή να πετά πάνω από την επικράτεια της Ε.Ε., εκτός από την απαγόρευση στις εταιρείες της να προμηθεύουν με πολιτικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά τη Ρωσία.

Ακόμα, η Ε.Ε. απαγόρευσε τις πράξεις που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, εάν είναι «αυστηρά απαραίτητο» για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, έχει δηλώσει ότι περίπου το ήμισυ των χρηματοοικονομικών αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας θα «παγώσει» εξαιτίας στις νέες κυρώσεις της Ε.Ε..

Επίσης, όλες οι ρωσικές τράπεζες που υπόκεινται ήδη σε κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και, εάν χρειαστεί, και άλλες ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα εντολών πληρωμής SWIFT.

Οι Αρχές της Ρωσίας έλαβαν μέτρα αντιποίνων σε αυτούς τους περιορισμούς και έτσι αποφασίστηκε η απαγόρευση των πτήσεων των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων μέσω του εδάφους της χώρας. Το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσαν, επίσης, ότι παρακολουθούν την κατάσταση στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Επομένως για να διασφαλίσει τη σταθερότητα, η Κεντρική Τράπεζα του κράτους αύξησε, τη Δευτέρα (28/02), επειγόντως το βασικό επιτόκιο στο 20% και ανέστειλε τις συναλλαγές σε μετοχές, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας υποχρέωσε τους εξαγωγείς να πουλήσουν το 80% των κερδών σε συνάλλαγμα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι όλες οι κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού θα καλυφθούν και οι τράπεζες θα κεφαλαιοποιηθούν, επιπλέον, εάν χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02) υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα (21/02) υπέγραψε διατάγματα για την αναγνώριση της κυριαρχίας των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και, την Πέμπτη (24/02), ανακοίνωσε την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.