ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολιτικό «κυκλώνα» φέρνει το Σκοπιανό: Εξελίξεις στην Αθήνα μετά το Κυριακάτικο δημοψήφισμα στα Σκόπια

1 min read

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt σύμφωνα με το οποίο «το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα», το οποίο προέβλεπε πρόωρες εκλογές με ήττα για τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε την επομένη κιόλας για το μέλλον του κυβερνητικού σχηματισμού, μέσα από την αμερικανική Wall Street Journal. «Η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν θα επιβιώσει ο συνασπισμός», είπε ο Πρωθυπουργός, «δείχνοντας» με αυτή τη φράση στους Αμερικανούς, τον Πάνο Καμμένο, ως την πιθανή αιτία κατάρρευσης της κυβέρνησής του αλλά και του πιθανού ναυαγίου της συμφωνίας των Πρεσπών για την οποία «καίγεται» η Ουάσιγκτον.

Στον αντίποδα ωστόσο, υπάρχουν σενάρια που μιλούν για συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων, για την πολιτική διάσωση του Πάνου Καμμένου, μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όπως έχει επισημάνει το crahonline, «είναι συνεννοημένο να βάλει τον Καμμένο στο Επικρατείας».

Γεγονός πάντως είναι ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια θα φέρει έναν πολιτικό κυκλώνα εσωτερικών και ενδοκυβερνητικών εξελίξεων.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλισμένες τις ψήφους που χρειάζονται για να περάσει την συμφωνία για το σκοπιανό από τη Βουλή και χωρίς τη στήριξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ομως, τι θα γίνει με την ψήφο εμπιστοσύνης που εικάζεται ότι θα ζητήσει από τη Βουλή; Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, θα δώσουν τη στήριξή τους και στην κυβέρνηση Τσίπρα;

Με δεδομένη πάντως, την θέση του Σταύρου Θεοδωράκη ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία για το σκοπιανό αλλά δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας θεωρείται σχεδόν απίθανο να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που του εξασφαλίζει την δεδηλωμένη, για να συνεχίσει να κυβερνά. Επομένως με την δήλωσή του στην Wall Street Journal, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό να συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας. «Αυτό, όμως, αγγίζει τα όρια του πολιτικού αυτοεξευτελισμού» τονίζουν στελέχη της Πειραιώς, που όπως σημειώνει το newpost, δεν αποκλείουν πρόωρες εκλογές το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2019 που υπογράφεται το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Οτι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τότε, σχολιάζουν υψηλόβαθμες πηγές της ΝΔ, όπου αρχίζουν να ξανασκέφτονται το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής, η οποία θα πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές.

Η προηγούμενη πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ μόνο για το σκοπιανό υπερψηφίστηκε από 123 βουλευτές. Σήμερα όμως, το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο ρευστό που τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο από την στιγμή μάλιστα που ο Πάνος Καμμένος, άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ετσι κάπως φαίνεται να επαληθεύεται το δημοσίευμα της Handelsblatt πως «Για έναν από τους παίκτες το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο: για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Δηλαδή, η επιτυχία του Ζάεφ στο δημοψήφισμα στα Σκόπια μπορεί να φέρει το πολιτικό τέλος του φίλου του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση