ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

13 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολιτικές αναταράξεις μετά το «φρένο» στην έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

1 min read

Τη δυσφορία κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλεί η καθυστέρηση που σημειώνεται στην προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να εξαπολύουν «πυρά» τόσο κατά της Δικαιοσύνης όσο και της κυβέρνησης.

Το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς παραδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στα χέρια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου και, όπως έγινε γνωστό, καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αλλά δεν αποδίδει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αυτό είναι κάτι που καλείται να πράξει ο εισαγγελέας όταν ολοκληρώσει την έρευνά του, η οποία αναμένεται να καθυστερήσει, καθώς η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με γραπτή παραγγελία της ζητά στην ογκωδέστατη δικογραφία να συμπεριληφθεί και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα και αναφέρει ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου φέρει«ακέραιη την ευθύνη για αυτή την εξέλιξη».

Ισχυρίζεται δε, ότι η εντολή της «συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας».

Όπως υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πέρα από κάθε νομική λογική μια «κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου». «Και αυτό όχι μόνον γιατί ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η ΝΔ καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες» καταλήγει λέγοντας η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Βολές» και από το Κίνημα Αλλαγής

Για «μεθοδεύσεις» με στόχο την καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας της Εισαγγελίας Αθηνών και της προσωποποίησης των ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι μιλά με τη σειρά του Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, υπεύθυνος του τομέα Δικαιοσύνης του Κινήματος Αλλαγής. 

«Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους» τονίζει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

Προς την Κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση