ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ: Τα σενάρια για τα αντίποινα στο Ιράν

1 min read

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση χωρίς να ληφθούν οριστικές αποφάσεις – Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πλανήτης – Βίντεο από τις εκτοξεύσεις των πυραύλων μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο NBC News.

Όπως μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου, στη συνεδρίαση δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, ενδεικτικό ίσως των διαφωνιών που ενδεχομένως υπήρχαν στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολεμικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να απαντήσει, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα και το εύρος. Παρέπεμψε, δε, στον Ισραηλινό στρατό, υποστηρίζοντας πως έχει αναλάβει να εξετάσει πρόσθετε επιλογές.

Ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ωστόσο δήλωσε: «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν», προσθέτοντας ότι οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Συνέχισε λέγοντας: «Τις τελευταίες δύο ώρες, εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση.

Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το κράτος του Ισραήλ και μαζί με τους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα πιο ασφαλές και σταθερό μέλλον για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Δείτε Live εικόνα από την Μέση Ανατολή:

«Ο Γκαντζ ήθελε να ξεκινήσει η αντεπίθεση εχθές»

Σύμφωνα με πολλές αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός πολέμου Benny Gantz και ο συνάδελφός του στο κόμμα της Εθνικής Ενότητας Gadi Eisenkot, πρότειναν αμφότεροι να αντεπιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ.

Η στιγμή που το Ιράν ξεκίνησε την επίθεση με 300 πυραύλους κατά του Ισραήλ

Βίντεο από τις εκτοξεύσεις των πυραύλων κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής μετέδωσε η τηλεόραση του Ιράν. Πλάνα που κυκλοφόρησαν από την ιρανική κρατική τηλεόραση δείχνουν τεράστια σύννεφα καπνού και εκτυφλωτικές λάμψεις καθώς εκατοντάδες πύραυλοι εκτοξεύτηκαν ως αντίποινα σε επίθεση με drone στις αρχές Απριλίου στη Συρία που σκότωσε 12 Ιρανούς, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτατων στρατηγών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια της ιρανικής επίθεσης χρησιμοποιήθηκαν 120 βαλλιστικοί πύραυλοι μαζί με 200 drones, τα περισσότερα από τα οποία καταρρίφθηκαν από το Ισραήλ. Μάλιστα, ο IDF δημοσίευσε και βίντεο από την κατάρριψή τους.

Δεν επιθυμούν κλιμάκωση οι ΗΠΑ

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ούτε «κλιμάκωση» ούτε «διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου και του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν. Θεωρώ ότι οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι σημαντικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι στο NBC.

«Καταστήσαμε απολύτως σαφές σε όλες τις πλευρές, και στο Ιράν, τι θα κάνουμε (…) και σε ποιο σημείο λαμβάνουμε σοβαρά κάθε εν δυνάμει απειλή απέναντι στο προσωπικό μας» που σταθμεύει στην Μέση Ανατολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνέβαλαν στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι διατύπωσε και πάλι την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τον Νετανιάχου, να τον συμβουλεύουμε», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να βοηθούν τους Ισραηλινούς να αμυνθούν».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματα, οι εγκαταστάσεις και τα πλοία μας στην περιοχή είναι επίσης προστατευμένα», τόνισε στο δίκτυο CBS ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Προειδοποιήσεις από την Ιορδανία

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα έλαβε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν με θέμα της εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Ο ιορδανός μονάρχης δήλωσε στον αμερικανό πρόεδρο ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση εκ μέρους του Ισραήλ θα διευρύνει την σύρραξη στην περιοχή, μετέδωσαν τα ιορδανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν για να προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη θέση της Ιορδανίας, αφού βοήθησε το Ισραήλ να καταρρίψει τα εκατοντάδες επιθετικά drones και πυραύλους χθες το βράδυ.

«Ό,τι αποτελεί απειλή για την Ιορδανία και για την ασφάλεια των Ιορδανών, αντιμετωπίζουμε με όλες τις δυνατότητες και τις ικανότητές μας», αναφέρει το υπουργείο στο X, πρώην Twitter.

Η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει για την επίθεση τις ΗΠΑ 72 ώρες πριν – Διαψεύδει ο Λευκός οίκος

Το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του και τις ΗΠΑ για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

«Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή αλλά και τις ΗΠΑ ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επαφή με το Ιράν μέσω της ελβετικής μεσολάβησης τόσο πριν όσο και μετά την μαζική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για τις επαφές, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν είχαν «σειρά απευθείας επαφών μέσω του ελβετικού διαύλου».

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει τις χώρες της περιοχής 72 ώρες πριν από την εκδήλωση της επίθεσης, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

«Δεν έδωσαν ειδοποίηση…Ξεκάθαρη πρόθεσή τους ήταν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν θύματα».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μετά τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, συγκάλεσα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την Τρίτη. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.