ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

2 Απριλίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» αν δεν… γκρεμιστεί από τους δανειστές

1 min read

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νέες, κρίσιμες τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς για το νέο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο θα αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται στους θεσμούς την επιδότηση της δόσης δανείων για τα επιχειρηματικά δάνεια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η επιδότηση θα είναι διάρκειας εννέα μηνών, όπως ισχύει και στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», που αφορά φυσικά πρόσωπα με δάνειο α’ κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι το «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» δεν προβλεπόταν ως μέτρο στον Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 300.000.000 ευρώ μόλις πριν από 10 ημέρες.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 200.000 δανειολήπτες, με επιχειρηματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το σενάριο να υπάρξει μέριμνα και για όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να επιδοτηθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 6 μήνες).

Να σημειωθεί πως οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς απαίτησή τους είναι να μην υποστηριχθούν οι λεγόμενες «εταιρίες-ζόμπι», οι οποίες δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης.

Επιδότηση τόκων

Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ» αναμένεται να «πλαισιωθεί» από την επαναφορά του μέτρου επιδότησης των τόκων των δανείων, το οποίο είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Απρίλιο για ένα διάστημα τριών μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέχεια επεκτάθηκε για επιπλέον δύο μήνες και αφορούσε επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ και είχαν ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.