ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Πνίγεται» από τους πρόσφυγες η Μόρια – Καθημερινά άγρια επεισόδια

1 min read

την κατάσταση χάους που επικρατεί στη Μόρια. φαίνεται μία ομάδα ανηλίκων να καταστρέφει ό,τι βρίσκεται στο διάβα της μέσα στο κέντρο ταυτοποίησης. Μάλιστα η αρχή έγινε από τις τέντες που είχαν στηθεί για να γίνει η καταγραφή τους.

Οι αστυνομικοί έπειτα από την περιορισμένη χρήση χημικών προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα, με την ένταση να μεταφέρεται και εκτός της συγκεκριμένης περιοχής. Ο δρόμος έκλεισε για τους οδηγούς για λόγους ασφαλείας ενώ πολλοί φόρεσαν μάσκες υπό το φόβο συνέχισης των επεισοδίων και άλλοι έδειξαν στην κάμερα τραύματα στο σώμα τους. 

Οι σημερινές συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι που ζητούσαν άσυλο εξεγέρθηκαν με αίτημα τη μεταφορά τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη του Open TV, Αλέξανδρο Καλαφάτη, τα επεισόδια ξέσπασαν σε πολύ κοντινή απόσταση από την είσοδο του καταυλισμού όπου βρίσκονταν πολλές γυναίκες με παιδιά.

«Είδα Αφγανούς να κάνουν επεισόδια. Είχαν πάρει πέτρες και τους έριχναν. Αστυνομικοί έριξαν χημικά και γι’ αυτό όλος ο κόσμος βγήκε έξω τρέχοντας» αναφέρει μετανάστης στην κάμερα του Open TV. «Η αστυνομία έσπευσε να επιβάλει την τάξη και μετά έριξε χημικά που μύριζαν άσχημα», λέει άλλος ένας μετανάστης. Σημειώνεται πως την ώρα των επεισοδίων έκανε αυτοψία στο χώρο ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, ο οποίος απομακρύνθηκε από το σημείο για λόγους ασφαλείας. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει τέτοια κατάσταση στη Μόρια

Την ίδια ώρα στη Σκάλα Συκαμνιάς σκάφη της Frontex διέσωσαν για άλλη μία μέρα πρόσφυγες και μετανάστες που ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια. Όλοι μετά τις πρώτες βοήθειες παίρνουν το δρόμο για τη Μόρια. Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν 200 άτομα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της πτέρυγας ανηλίκων. Μάλιστα όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, στη Μόρια αυτές τις μέρες βρίσκονται περίπου 10.000 μετανάστες, την ώρα που οι προδιαγραφές του συγκεκριμένου καταυλισμού είναι για 3.000 άτομα. Παράλληλα στη Μόρια διαμένουν 700 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας

Η κυβέρνηση, στο μεταξύ, σχεδιάζει να αποσυμφορηθεί η Μόρια με τη μεταφορά 1.000 μεταναστών στην ενδοχώρα. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται για αποσυμφόρηση. Παράλληλα οι δημάρχοι του Βορείου Αιγαίου ζητούν να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.