ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Παγκόσμιο σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη: Oπαδός του ΙSIS ένας από τους δράστες ΒΙΝΤΕΟ ΦΩΤΟ

1 min read

Τρόμος στην Αυστρία από την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη, το βράδυ της Δευτέρας, λίγες μόλις ημέρες μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις στη Γαλλία. Πέντε νεκροί, ανάμεσά τους και ένας ισλαμιστής δράστης και 15 τραυματίες. Οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν τη φρούρηση κτιρίων στην αυστριακή πρωτεύουσα, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa-Reuters-AFP

Ουπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νίχαμερ, περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).  Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι υπήρχαν και άλλοι δράστες, είπε ο υπουργός τονίζοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το τέταρτο πρόσωπο που έχασε τη ζωή του στη χθεσινή επίθεση στη Βιέννη είναι γυναίκα, μετέδωσε το δίκτυο ORF TV, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών σε τέσσερις πολίτες, δύο άνδρες και δύο γυναίκες, επιπλέον ενός δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Πολλά θύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι σε κατάσταση σοκ, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της αστυνομίας, Γκέρχαρντ Πιουρστλ.

Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό πως υπάρχουν ακόμη 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Ο νεκρός δράστης φόραγε ζώνη που έμοιαζε να περιέχει εκρηκτικά, η οποία όμως αποδείχθηκε πως ήταν ομοίωμα, και ήταν εφοδιασμένος με αυτόματο τουφέκι, ενώ ερευνάται το περιβάλλον του.

Ο δράστης «εξουδετερώθηκε» στις 20:09 τοπική ώρα (21:09 ώρα Ελλάδας) ενώ, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δημόσιας ασφάλειας, Φραντς Ρουφ, οι αστυνομικές δυνάμεις άνοιξαν χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης το διαμέρισμα του δράστη.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αστυνομίας έχουν μεταφορτωθεί από αυτόπτες μάρτυρες πάνω από 20.000 βίντεο, τα οποία σχετίζονται με την επίθεση, το 20% των οποίων έχει αξιολογηθεί ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο που δείχνουν έναν ένοπλο να τρέχει σε έναν πλακόστρωτο δρόμο, πυροβολώντας και φωνάζοντας. 

«Εάν έχετε τη δυνατότητα, μείνετε σπίτι – στην περίπτωση που δεν χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι για επαγγελματικούς λόγους», υπάρχει επί του παρόντος αυξημένη παρακολούθηση του δημόσιου χώρου, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και κάλεσε τους ανθρώπους να αποφύγουν σήμερα το κέντρο της Βιέννης, ενώ δεν θα είναι υποχρεωτική η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία.

Το 1981, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση που εξαπέλυσαν δύο Παλαιστίνιοι σε αυτήν τη συναγωγή. Το 1985, μια εξτρεμιστική παλαιστινιακή ομάδα επιτέθηκε στο αεροδρόμιο της Βιέννης με χειροβομβίδες και τουφέκια, σκοτώνοντας τρεις πολίτες.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυστρία δεν είχαν σημειωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες του Παρισιού, του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Τον Αύγουστο οι αρχές συνέλαβαν έναν 31χρονο Σύρο πρόσφυγα με την κατηγορία ότι προσπάθησε να επιτεθεί στον ηγέτη της εβραϊκής κοινότητας του Γκρατς.

Κουρτς: Δεχθήκαμε αποκρουστικό τρομοκρατικό χτύπημα

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι οι πυροβολισμοί που σημειώθηκαν στη Βιέννη αργά το βράδυ της Δευτέρας αποτελούν μια «αποκρουστική τρομοκρατική επίθεση», προσθέτοντας ότι ο στρατός θα αναλάβει τη φρούρηση στρατηγικών σημείων της αυστριακής πρωτεύουσας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις δυνάμεις αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα. Η αστυνομία μας θα λάβει αποφασιστικά μέτρα εναντίον των δραστών αυτής της αποκρουστικής τρομοκρατικής επίθεσης», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος σε ανάρτηση στο twitter.

Ο Κουρτς θα προεδρεύσει σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα το πρωί και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, μετά την τρομοκρατική ενέργεια στο κέντρο της Βιέννης χθες βράδυ.

Ο Κουρτς θα συνεδριάσει με τους υπουργούς του μέσω βιντεοδιάσκεψης στις 09:00 (τοπική ώρα· 10:00 ώρα Ελλάδας) προτού κάνει το διάγγελμα στις 10:00 (11:00), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες.

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή. Κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στην ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας», είπε νωρίτερα χθες βράδυ ο Κουρτς, ευχαριστώντας τα στελέχη της αστυνομίας και των πρώτων βοηθειών «που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την ασφάλειά μας, ειδικά σήμερα».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.