ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

6 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ουκρανία: Νέα χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ ύψους 50 δισεκ. δολαρίων

1 min read

Οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον έδωσαν τελική έγκριση την Παρασκευή (23.12.2022) σε νόμο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για έκτακτη χρηματοδότηση στην Ουκρανία. Αυτό έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μια συναισθηματική, διά ζώσης, έκκληση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερα και καλύτερα όπλα.

Το νέο πακέτο βοήθειας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το βάθος της πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στάθηκαν απέναντι στις τεράστιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Ζελένσκι επέστρεψε στο Κίεβο την Παρασκευή μετά από ένα κομβικό διπλωματικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, το πρώτο του εκτός Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, με στόχο την τόνωση της αμερικανικής υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της χώρας του.

Η υποδοχή ήρωα που έλαβε από το Κογκρέσο ενίσχυσε το ηθικό στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο. Ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «εργάζεται πυρετωδώς για τη νίκη».

Η εν λόγω βοήθεια είναι μέρος ενός νομοσχεδίου δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες. Συνολικά, οι αμερικανικές βοήθειες για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής θα υπερβούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, χωρισμένες σε τέσσερα πακέτα δαπανών έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο τι περιλαμβάνει η τελευταία νομοθεσία.

– Περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του υπουργείου Άμυνας από τα οποία αποστέλλονται όπλα στο Κίεβο.

– Επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων και επιχειρήσεων στην Ευρώπη που διέταξε ο Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

– 687 εκατομμύρια δολάρια για την επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών σε εργοστάσια του στρατού και 300 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των προσπαθειών της ουκρανικής αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων για την προστασία των πολιτών και τη διάσωση θυμάτων επιθέσεων σε υποδομές και πόλεις.

– Περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας και στην τόνωση της ανάκαμψης, καθώς και στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής υποστήριξης, με 4 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και 300 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού τροφίμων.

– Περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας για την προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές ενέργειας.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.