ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οριστικά τα «Οχι» των Αμερικανών στους Τούρκους για F-35 και S-400

1 min read

Έχει ξεκινήσει εσχάτως μία παραφιλολογία ότι οι Αμερικανοί συζητούν ξανά με τους Τούρκους για να τους παραχωρήσουν τα μαχητικά F-35.

Λένε, ακόμα, ότι στο τέλος οι Αμερικανοί δήθεν θα αποδεχθούν την παρουσία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στο τουρκικό έδαφος.

Χωρίς να βρισκόμαστε στο …μυαλό του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, και για τα δύο θέματα έχουν δοθεί τελικές και σκληρές απαντήσεις, καθώς οι αποφάσεις από την πλευρά των ΗΠΑ είναι ειλημμένες, ότι και να υπονοεί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται για τα F-35 αφορούν μόνο τις αποζημιώσεις. Η Τουρκία έδωσε ένα ποσό για προκαταβολή, το οποίο απαιτεί να επιστραφεί, αλλά οι Αμερικανοί έχουν τα δίκια τους. Πρόσφεραν πολλές θέσεις εργασίας στους Τούρκους, και πολλά εκατομμύρια στην Πολεμική Βιομηχανία της Τουρκίας.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στο θέμα που δημιουργείται με την παραπληροφόρηση από εκπορεύεται από την Τουρκία:

Για τα F-35, το θέμα έχει λήξει. Η Τουρκία έχει εξοστρακιστεί από το πρόγραμμα παραγωγής και δεν θα λάβει τα μαχητικά για όσο διάστημα έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα. Εάν στείλει τους S-400 πίσω στη Μόσχα, η Αμερική θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για την πώληση των F-35 αν και δεν είναι εύκολο πια.

Αντιλαμβάνομαι, ότι νέες χώρες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, αλλά όσες εκδιώκονται -και αυτό αφορά την Τουρκία μόνο- είναι σχεδόν αδύνατο να επανέλθουν. Πιο γρήγορα θα πάρει τα αμερικανικά μαχητικά η Ελλάδα, εάν πραγματικά αποφασίσει να τα αγοράσει…

  • Για τους S-400, η αμερικανική απόφαση είναι επίσης γνωστή και επαναλαμβανόμενη. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επανέλαβε και σήμερα απαντωντας στην ερώτησή μας.

Πρώτον, έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία που έχουν επηρεάσει την πολεμική της βιομηχανία, και

Δεύτερον, η αμερικανική θέση μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει αλλάξει. οι S-400 pρέπει να εγκαταλείψουν την Τουρκία και να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου τους αγόρασαν. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Σημαίνει ότι η Αμερική δεν δέχεται να σταλούν σε μία άλλη χώρα, π.χ. στο φιλικό Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ.

Γιατί όμως η παραφιλολογία;

Ξεκίνησε όλη η ιστορία από την Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι ανεξάρτητα από τις δημόσιες φιλοφρονήσεις, οι διαφορές είναι πολλές και θα έλεγα μερικές είναι και αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι εισηγούνται την αποθήκευση των S-400, και τη μη χρήση τους. Και επίσης την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35. Και στα δύο αιτήματα -μέχρι της στιγμής τουλάχιστον- η απάντηση είναι αρνητική. Την απάντηση έχει δώσει ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντήθηκαν πρόσφατα στη Ρώμη.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.