Πε. Σεπ 24th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ώρα μηδέν για τις αντικειμενικές αξίες – Σήμερα η αποκάλυψη

1 min read

Σε λίγες ώρες θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών ζώνης που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα και ιδιοκτήτες ακινήτων που περιμένουν να δουν αύξηση των τιμών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποκαλύψουν τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα δουν φουσκωμένο το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, όσους θα δουν μειωμένο το φόρο αλλά και τους… αδιάφορους οι οποίοι θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια ποσά φόρου με αυτά που κατέβαλαν πέρυσι ακόμη και αν δουν μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα των δοκιμαστικών εκκαθαρίσεων με τις νέες τιμές που δείχνει βεβαίωση εσόδων τουλάχιστον 3,5 δις. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ικανοποιημένη από την συγκεκριμένη ακτινογραφία των εσόδων η διεύθυνση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του υπουργείου άναψε το πράσινος φως για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τις νέες τιμές ζώνης σε 10.200 περιοχές της Ελλάδας η οποία θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στην Βουλή δύο τροπολογιών. Η μεν πρώτη θα προβλέπει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογισθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες και όχι με αυτές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, όπως προβλέπει ο νόμος. Η δεύτερη τροπολογία που μπορεί να είναι και επωφελής για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενδεχομένως να προβλέπει την αύξηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για αύξησή του κατά 50.000 ευρώ. Η τελική διάταξη θα δείξει τις αλλαγές – προσαρμογές που θα γίνουν με στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένα μόνο για το 15% των υπόχρεων στον ενιαίο φόρο. Με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτων υπερβαίνουν τα 7 εκατομμύρια, το 15% που θα έχει αυξημένο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις θα ξεκινούν από τα 8 ευρώ για τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και θα φθάνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για τις τουριστικές περιοχές και για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές φιλέτα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το 67% των φορολογούμενων δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ενώ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα ο λογαριασμός του ενιαίου φόρου θα είναι μειωμένος.

Του Θανάση Παπαδή

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.