ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ολονύχτιο «θρίλερ» στα Ίμια – «Σκηνικό πολέμου» στήνει η Άγκυρα

1 min read

Μέρες 1996 θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ιμίων, μετά το χτύπημα που δέχτηκε πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής από τουρκικό πολεμικό πλοίο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι εξελίξεις σε πολικό επίπεδο είναι ραγδαίες ενώ την ίδια στιγμή στρατιωτικά πλοία και των δύο χωρών βρίσκονται γύρω από την περιοχή των Ιμίων.

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (12/02) όταν και έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού, στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας μεγάλος αριθμός φρεγατών και πυραυλακάτων του ελληνικού στόλου που βρίσκονταν στο νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο των Ασκήσεων «Αστραπή» και «Βροντή» πήραν διαταγή να λάβουν θέσεις μάχης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο. Οι Τούρκοι μιλούν για συνολικά 8 ελληνικά πλοία και άγνωστο αριθμό υποβρυχίων.

Την ίδια ώρα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στο Μυρτώο πέλαγος για τη διεξαγωγή σεναρίων των ασκήσεων, έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για το επεισόδιο στα Ίμια

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Τουρκίας και ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Σε παραλήρημα το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας!

Λάδι στην φωτιά έριξε νωρίτερα ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών το οποίο ανέφερε πως τα Ίμια είναι τουρκικά, κλιμακώνοντας με αυτήν την κίνηση την  ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ξεκάθαρα πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία και πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία: Έχει χάσει και τον κοινό νου

Αιχμηρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς στον Τούρκο ομόλογό του και στους ισχυρισμούς του σχετικά με τα Ίμια ότι «είναι υπό τουρκική κυριαρχία».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».

Νωρίτερα η Άγκυρα κλιμάκωσε την ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ξεκάθαρα πως τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία και πως η Ελλάδα παραπληροφορεί την ελληνική κοινή γνώμη.

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ιμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

State Department : Ελλάδα και Τουρκία να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης

Να τα βρουν μεταξύ τους, η Ελλάδα και η Τουρκία, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την απαράδεκτη επιθετική κίνηση των Τούρκων εναντίον ελληνικού πλοίου, στο Αιγαίο Πέλαγος.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Iαχές πολέμου στο Αιγαίο

Οι τουρκικές ιαχές πολέμου στο Αιγαίο έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη που παρατηρούν ανήσυχες το παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν που συνεχίζει να απειλεί.

Όλες οι απειλές του Ερντογάν – Συγκρίνει το Αιγαίο με τις σφαγές στο Αφρίν!

Ο Ταγίπ Ερντογάν παραληρεί και βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του που έκανε συνδέει τις επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Αφρίν με το Αιγαίο και την Κύπρο δείχνοντας πως η χώρα του είναι έτοιμη για στρατιωτικές να κάνει τα ίδια και εντός ελληνικού χώρου.

«Να μην σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και της βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν της προσοχής μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όρια τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την αντίληψη (στάση) μας ως κράτος και να πούμε «ορίστε». Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό (κατανοητό)».

Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν προσθέτει τα εξής: «Αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για την λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή. Συνιστούμε στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κύπρου, να μην υπερβούν τα όρια τους, στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Οι χειρονομίες (απειλές) αυτών τερματίζονται όταν βλέπουν τον δικό μας στρατό, τα σκάφη μας και τα αεροπλάνα μας.

Οι απειλές του Ερντογάν συνεχίστηκαν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή: «Οι μαγκιές αυτών είναι μέχρι να δουν τα πλοία μας, τα αεροπλάνα μας, και τον στρατό μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλατφόρμας ερευνών».

Λίγη ώρα αργότερα Ο Tούρκος Πρόεδρος συνέχισε  τις προκλητικές δηλώσεις και αυτή την φορά έκανε χιούμορ με το θερμό επεισόδιο στα Ιμια. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Υπήρξε ένα γεγονός στα Ίμια αλλά δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα. Δυστυχώς οι Ελληνες πάλι απόρησαν. Τα ελληνικά πλοία πάνε και έρχονται στα Ίμια. Μην κάνετε τέτοια πράγματα. Θα μας βάλετε σε μπελάδες. Αστο να πάει… Φυσικά οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους και πάλι χθες το βράδυ».

Η πρόκληση Γιλτιρίμ

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έρχεται μια μέρα μετά την προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η οποία χαρακτήρισε μονομερείς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ και προειδοποιεί ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. κάλεσε τη Δευτέρα την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να καταστρέψει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Το πρωτοφανές επεισόδιο στα Ίμια το βράδυ της Δευτέρας

Αυτές οι προκλήσεις έρχονται λίγες ώρες αργότερα από την γνωστοποίηση ότι τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού από την ελληνική πλευρά.

Το σκάφος του Λιμενικού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, ούτε από το Λιμενικό, ούτε από το Υπουργείο Άμυνας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το σκάφος Umut με τον αριθμό 703 το οποίο θεωρητικά είναι σκάφος έρευνας διάσωσης, ωστόσο πρόκειται για ένα μεγάλο πλοίο που φέρει οπλισμό.

Εδώ και πολλές ημέρες, πριν ακόμη γίνει η ρίψη στεφάνου στα Ίμια ο Καμμένος, η τουρκική ακτοφυλακή έχει «περικυκλώσει» τα Ίμια, κάνοντας υποτίθεται «επίδειξη δύναμης» και σημαίας στη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου τουρκική ακταιωρός ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων. Ειδικότερα, κατά τη διέλευση του «Νικηφόρου», η τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε έναν επικίνδυνο ελιγμό, ο οποίος οδήγησε στην επαφή με το πλοίο του ΠΝ.

Έντονο διάβημα από την Αθήνα προς την Τουρκία

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του για το επεισόδιο στα Ίμια.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβήμα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων»

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.

Έντονη ανησυχία στη Βουλή από την τουρκική επιθετικότητα στα Ιμια

Μεγάλη ανησυχία σε όλο τον πολιτικό κόσμο για την ένταση που επικρατεί στο Αιγαίο έπειτα από τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας και τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. 

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».

«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση». Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Διάβημα για τα Ίμια με έντονο ύφος από την Αθήνα προς την Τουρκία

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο κ. Τζανακόπουλος σε ποιόν απευθύνει τις συστάσεις για ψυχραιμία, σοβαρότητα και νηφαλιότητα; Υποπτεύομαι στον μονίμως ενδεδυμένο με στολή παραλλαγής Υπουργό Άμυνας. Κάνω λάθος;», έγραψε στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.