ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

26 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Οι Ουκρανοί ανεβάζουν την ακρίβεια στην Ευρώπη: Αρνούνται την ροή φυσικού αερίου από κύριο σημείο εισόδου

1 min read

Η ουκρανική πλευρά θέλει να δημιουργήσει τριγμούς στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ με αφορμή το φυσικό αέριο (ίσως και τα 40 δισ.δολάρια βοήθειας των ΗΠΑ να παίζουν τον ρόλο τους καθώς επιτρέπουν στροφή στο ακριβό αμερικανικό LNG) καθώς απαγόρευσε στην Gazprom να χρησιμοποιεί το κύριο σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μειωθούν περεταίρω οι ροές.

Έτσι στο ιδιότυπο παιχνίδι των τιμών ενέργειας που ξεκίνησαν οι δυτικές χώρες μπαίνει και η ουκρανική πλευρά που ουσιαστικά απειλεί με ολική διακοπή (εκτός και αν λάβει την βοήθεια που θέλει;).

Η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε πως συνεχίζει να παρέχει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας διαμέσου του σημείου εισόδου Σούντζα, με όγκους που φθάνουν σήμερα τα 44,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) από 45,9 mcm χθες.

Αίτημα για διοχέτευση του αερίου διαμέσου του κύριου σημείου εισόδου Σοχρανίφκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Gazprom.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU είχε ανακοινώσει ότι λόγω… ανωτέρας βίας θα διέκοπτε από τις 11 Μαΐου, τη μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα και αυτό είναι κάτι που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι από τις τσέπες τους.

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την επίθεση.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

Χθες ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.