ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης, οι νέες προσλήψεις και η κινητικότητα στους υπαλλήλους του Δημοσίου

1 min read

Η αλλαγή στο κράτος και στους τρόπους λειτουργίας του αποτελούν, ίσως, το κλειδί για το αν θα πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει με στόχο η χώρα να γυρίσει πραγματικά σελίδα, αλλά και να εξυπηρετούνται οι πολίτες της αποτελεσματικά.

Το στοίχημα ουσιαστικά δεν είναι άλλο από το να λειτουργούν οι φορείς και οι υπηρεσίες με τέτοιο τρόπο ώστε ο πολίτης να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος στέκεται δίπλα του στις δύσκολες στιγμές και όχι μόνο στις εύκολες.

Τη χάραξη της στρατηγικής σε αυτόν τον τομέα έδωσε ο πρωθυπουργός στον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο έχρισε υπουργό των Εσωτερικών για να «ξεκλειδώσει» βασικές ανάγκες που απαιτούνται ως προς την νοοτροπία αλλά και ως προς την αλλαγή των θεσμικών λειτουργιών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτά που ζητούν οι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν από τους βασικούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Αλλάζουν οι δήμοι σύστημα αποφάσεων

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες. Το σχέδιο νόμου αλλάζει τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Σκουρλέτη που επέβαλε την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να μπορεί να λειτουργήσει με εύρυθμους και αποτελεσματικούς ρυθμούς η αυτοδιοίκηση χωρίς ένα εκλογικό σύστημα με το οποίο δύσκολα θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις για τις τοπικές ανάγκες των δήμων.

Ταυτόχρονα γίνονται προετοιμασίες, έτσι ώστε από τον Οκτώβριο να έρθει στη Βουλή νόμος ώστε να ψηφίζουν στο εξωτερικό οι Έλληνες που διαμένουν εκεί μόνιμα.

Από εκεί και πέρα, ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε όταν μπήκε για πρώτη φορά στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν με το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών στο Αίγιο και την Κέρκυρα.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι δήμαρχοι των συγκεκριμένων περιοχών φαίνεται ότι δεν μερίμνησαν για την επίλυση του ζητήματος από τη στιγμή που ηττήθηκαν στις εκλογές. Ο υπουργός τους κάλεσε και τους ζήτησε να καταθέσουν αίτημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ώστε να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιώτες για να μαζεύουν τα σκουπίδια για προφανείς λόγους δημόσιας υγείας.

Οι περισσότερες αντιδράσεις καταγράφτηκαν από τον δήμαρχο της Κέρκυρας, ο οποίος πολιτικά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, όμως, το θέμα διευθετήθηκε και λύθηκε. Κρίθηκε, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να είχε επιλυθεί και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ωρολογιακή βόμβα οι ΧΥΤΑ


Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηρίζει μεγάλο το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών σε όλη την Αττική και όχι μόνο στους ΧΥΤΑ των άλλων περιοχών. Γι’ αυτό και τονίζει με έμφαση ότι είναι πρώτη του προτεραιότητα να λυθεί κάνοντας λόγο για «ωρολογιακή βόμβα».

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα, όμως, έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά», σημειώνει.

Αποτελεσματικότερη κυβερνησιμότητα

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών μαζί με τα άλλα δύο στελέχη του υπουργείου του, τους κυρίους Λιβάνιο και Σταυριανουδάκη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν το τα νέα τους καθήκοντα, σήκωσαν τα μανίκια και εργάστηκαν ώστε να είναι έτοιμο προς κατάθεση πλέον το νομοσχέδιο που αλλάζει την απλή αναλογική στους δήμους.

Για να υλοποιηθεί αυτή η προοπτική, είχαν προηγηθεί επί περίπου 20 ημέρες συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς. Το σκεπτικό άλλωστε του κ. Θεοδωρικάκου και η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αλλαγή λειτουργίας στους δήμους μέσω της σύνταξης και της ολοκλήρωσης του νομοσχεδίου είχε στον «πυρήνα» της τη διενέργεια ενός εξαντλητικού και σε βάθος διαλόγου.

Ειδικότερα, έγιναν συναντήσεις με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ, τους εκλεγμένους δημάρχους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά αλλά και περισσότερους από 70 εκλεγμένους δημάρχους και περιφερειάρχες. Επεξεργάστηκαν προτάσεις των θεσμικών οργάνων των δυο βαθμών Αυτοδιοίκησης αλλά και μεμονωμένων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, όλων των ιδεολογικών και πολιτικών αποχρώσεων, χωρίς καμία διάκριση.

Από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών σημειώνεται ότι «είναι σαφές ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου προηγήθηκε ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος με τους άμεσα ενδιαφερομένους που αντιπροσωπεύουν την πρόσφατα αποτυπωμένη, μέσω των εκλογών, βούληση του λαού. Κι επί πλέον με την ανάρτηση του νομοσχεδίου στο opengov.gr υπήρξε η δυνατότητα για πρόσθετες παρατηρήσεις από την πλευρά πολιτών μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Και συνεχίζουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του: «Οι ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα των δήμων έτυχαν ευρείας αποδοχής καθώς από τη μια αίρονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Με τις ρυθμίσεις λίγες αρμοδιότητες μεταφέρονται στις Επιτροπές. Αντίθετα στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και ανοίγει ο δρόμος για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας».

Παράλληλα όπως τονίζουν, επιλύονται προβλήματα που προκάλεσε η ανευθυνότητα και ο πολιτικός καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ, στις διοικήσεις που προέκυψαν από τις κατατμήσεις νησιωτικών δήμων, καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για βασικές λειτουργίες των νέων δήμων.

Προλήψεις και κινητικότητα

Παράλληλα, από το υπουργείο μεταφέρεται η πληροφόρηση ότι «ξεκόλλησαν» 8.166 διορισμοί μέσω διαγωνισμού για τους δήμους οι οποίοι είχαν επί μεγάλο διάστημα μπλεχτεί στα… γρανάζια των τυπικών διαδικασιών του νόμου.

Επί της ουσίας αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα είναι ότι λόγω του μεγάλου χρόνου αναμονής πολλοί ενδιαφερόμενοι έχαναν τα κοινωνικά κριτήρια του νόμου με τα οποία είχε πετύχει στον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να μένει εκτός. Αυτό με απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου αλλάζει και έτσι θεωρείται ότι θα μπορούν να προχωρούν ευκολότερα οι προσλήψεις στους δήμους. Πιο συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση θα ισχύουν τα κοινωνικά κριτήρια τη στιγμή κατάθεσης της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

Επίσης ο υπουργός έχει ζητήσει από όλα τα υπουργεία να του καταθέσουν πλήρες κατάλογο με τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων έτσι ώστε άμεσα να γίνει προγραμματισμός για νέες προσλήψεις. Αυτές θα αφορούν σε 2.500 στον τομέα της υγείας, 1.500 στην Αστυνομία με ένστολους που θα περιπολούν στις γειτονιές και 4.500 στην Παιδεία με εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ωστόσο σημειώνει ότι πρώτα απ’ όλα θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο και εν συνεχεία θα προκριθούν προσλήψεις στις περιπτώσεις όπου ανάγκες μείνουν ακάλυπτες.

Νέες δεσμεύσεις για προσλήψεις και αξιοποίηση στελεχών του κράτους

Για το νέο υπουργό Εσωτερικών ο προγραμματισμός των προσλήψεων στο κράτος είναι το Α και το Ω και για αυτό παραμένει πιστός στο δόγμα ότι οι προσλήψεις που θα γίνουν θα πρέπει να έχουν τετραετή προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πρώτα οι ανάγκες που υπάρχουν στο κράτος και στους επιμέρους τομείς και στη συνέχεια αφού πρώτα καταγραφούν να προχωρήσουν οι προσλήψεις μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.

Μια ακόμη προτεραιότητά του είναι η αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στο Δημόσιο. Αυτό θα γίνει όπως τονίζει με σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, θα καθιερωθεί ένα νέο, αντικειμενικό σύστημα επιλογής των στελεχώντης δημόσιας διοίκησης ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η διαφάνεια του δημοσίου με απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.