ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νοιώθει την «καυτή» ανάσα των ΗΠΑ ο Ερντογάν! 4 γερουσιαστές τον προειδοποιούν: «Θα σας συντρίψουμε αν πάρετε τους S-400»

1 min read

«Στο τέλος του έτους η Τουρκία θα έχει στο έδαφός της είτε τα εξελιγμένα αεροσκάφη F- 35 ή τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους- αέρος S400. Όχι και τα δύο».

Αυτό, σημειώνουν σε κοινό άρθρο τους στους New York Times, τέσσερις γερουσιαστές,Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risch και Bob Menendez, προειδοποιώντας για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε για την Τουρκία και την οικονομία της, πιθανή επιμονή της Αγκυρας στην παραλαβή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Οι Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risc και Bob Menendez σημειώνουν:

«Η επιλογή του Προέδρου Ερντογάν θα έχουν βαθιές συνέπειες για τη θέση της χώρας του στον κόσμο, τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ αλλά και τη θέση της στο ΝΑΤΟ. Το πρόγραμμα των F-35 program είναι το πέμπτο μεγαλύτερο στο κόσμο στα αεροσκάφη πέμπτης γενεάς, με επενδύσεις πάνω από ένα τρισεκατομμύρια δολάρια και με δεκάδες διεθνείς επενδυτές.

Σε μεγάλο βαθμό, η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της να διατηρήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα στους αιθέρες βασίζεται σε αυτό το πρόγραμμα», σημειώνεται στο άρθρο που αναφερόμενο στους S-400 τους χαρακτηρίζει ως το πιο εξελιγμένο σύστημα που έχει παραγάγει η Ρωσία στην προσπάθειά της να κατανικήσει την τεχνολογία stealth: Eίναι το σύστημα που δημιούργησε η Ρωσία προκειμένου να καταρρίπτει τα F-35.

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία θα ήταν ασύμβατη με τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ και θα μείωνε τη διαλειτουργικόττα με τους συμμάχους της. Θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή τα ραντάρ του θα μπορούσαν να δώσουν τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να «καταλαβαίνει» πως λειτουργούν τα F-35.

Και αυτή η απειλή ανάγκασε το Πεντάγωνο να αναστείλει κάποιες ενέργειες σχετικές με την παράδοση των F-35 στην Τουρκία. Η Τουρκία έχει νόμιμες ανάγκες αεράμυνας. Οι ΗΠΑ της έχουν από το 2012 προσφέρει το σύστημα αεράμυνας Patriot, ως εναλλακτική στους S-400, προσφορά που η Τουρκία απέρριψε. Με την άφιξη των S-400 να έχει προγραμματισθεί για τον Ιούλιο και των F-35s για το Νοέμβριο, είναι η ώρα για τον Ερντογάν να αποφασίσει.

Εάν ο Ερντογάν αποδεχθεί την παράδοση των S-400, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ (…) που θα πλήξουν σκληρά την οικονομία της χώρας –προκαλώντας αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, θα έδιωχνε τις άμεσες διεθνείς επενδύσεις και θα σακάτευε την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας».

Οι τέσσερις γερουσιαστές αφού δηλώνουν ξεκάθαρα ότι κανένα F-35 δεν θα παραδοθεί ποτέ σε τουρκικό έδαφος οδηγώντας τις τουρκικές εταιρίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός της παραγωγικής αλυσίδος, προειδοποιούν:

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για να διασφαλίζουμε ότι αυτή θα είναι η εξέλιξη. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα των F-35, αλλά δεν είναι αναντικατάστατος. Η εγκατάλειψη των F-35 θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Αγκυρα.

Η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1,25 τρισ. δολάρια στο πρόγραμμα των F-35, χρήματα τα οποία θα έχουν χαραμιστεί (…) ενώ θα αναγκαστεί να βολευτεί με ένα πολύ λιγότερο ικανό μαχητικό που κι αυτό θα κάνει χρόνια να παραδοθεί», σημειώνουν οι γερουσιαστές που επισημαίνουν ότι ωσαύτως «οι τουρκικές εταιρίες που παράγουν τμήματα για τα F-35 θα δουν τις παραγγελίες τους να στεγνώνουν, ενώ όλες οι σχετικές δραστηριότητες θα αναζητήσουν στέγη αλλού στην Ευρώπη.

Η ελπίδα του Ερντογάν να μετατρέψει την τουρκική αμυντική βιομηχανία σε βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης θα έχει εξανεμισθεί».

Και το άρθρο καταλήγει ως εξής:

«Δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε ζημιά στους Τούρκους φίλους μας, (…) θέλουμε απλά να προστατεύσουμε τις δυνατότητες του προγράμματος F-35 και τις δυνατότητες της νατοϊκής συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων όπως η Τουρκία. Κατανοούμε ότι η Τουρκία διατηρεί σχέσεις ανάγκης με τη Ρωσία – στη Συρία, στην ενέργεια, τον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και αλλού. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν απομακρυνθεί από το σχέδιο των S-400, ο κ. Πούτιν μπορεί να απαντήσει σε έναν ή περισσότερους από τους τομείς αυτούς. Σε μια τέτοια δυστυχή περίπτωση, δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Τουρκία να αντιμετωπίσει την καταιγίδα».

Η απότιση φόρου τιμής στο Κρεμλίνο με την αγορά των S-400 δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Ο κ. Πούτιν δεν είναι περισσότερο σύμμαχος της Τουρκίας από ό,τι υπήρξε η ΕΣΣΔ ή οι Τσάροι. Η επιθετικότητά του στη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Συρία έχουν καταστήσει την Τουρκία λιγότερο ασφαλή. Τώρα ο κ. Πούτιν προσπαθεί να χωρίσει την Τουρκία με τη Δύση, μέσω των S-400.

Εάν το επιτύχει, το όποιο μικρό ενδιαφέρον έχει για τα τουρκικά συμφέροντα, θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Και όσο πιο απομονωμένη είναι η Τουρκία από τους συμμάχους της, τόσο περισσότερη δύναμη θα αποκτά ο Πούτιν σε αυτή τη σχέση. (…) O κ. Πούτιν φοβάται και σέβεται μία Τουρκία στρατηγικά προσηλωμένη στη Δύση και το NATO. Ελπίζουμε ο πρόεδρος Ερντογάν θα επιλέξει αυτό το μέλλον, απορρίπτοντας το διχαστικό τέχνασμα του κ. Πούτιν, καλύπτοντας τις αμυντικές της ανάγκες με το σύστημα Patriot και προχωρώντας στην επιλογή να καταστεί σημαντικός εταίρος στο πρόγραμμα F – 35».

ΠΗΓΗ: NEW YORK TIMES, «Καθημερινή»

Δημοσίευση στα Social Media