Σα. Οκτ 24th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Nέα ρύθμιση οφειλών για τους αποκλεισμένους από τον εξωδικαστικό

1 min read

Αλλωστε το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ οφείλεται κυρίως στην αιμοδοσία της μισθωτής απασχόλησης και τα αυξημένα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ροή που επιδιώκει η κυβέρνηση να συνεχιστεί για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί της στόχοι. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των θεσμών ρώτησαν πρόσφατα πώς επιτυγχάνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) την αύξηση των εσόδων, για να λάβουν την απάντηση ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η εφαρμογή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων. Βέβαια, και αυτή η πηγή σταδιακά εξαντλείται καθώς όλο και συχνότερα το ΚΕΑΟ πέφτει πάνω σε άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνοντας ότι αρκετοί οφειλέτες έχουν πρόθεση να αποπληρώσουν την οφειλή τους αλλά αποκλείονται από το αυστηρό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού αναζητά εναλλακτική ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία και την Εφορία.

Ειδικά το υπουργείο Εργασίας, όπως έχει αναφέρει ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ψάχνει τρόπους να απεγκλωβίσει τους οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και να εισπράξει μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία που έχουν φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος των 33,8 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τον εξωδικαστικό μηχανισμό αποκλείονται οι επαγγελματίες που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους ή δεν εμφανίζουν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα την τελευταία τριετία.

Αν και οι συζητήσεις στις διυπουργικές επιτροπές του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα ωριμάσουν τους πρώτους μήνες του 2019, κάποια από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τα εξής:

■ Να δοθεί σε όλους τους οφειλέτες η δυνατότητα που παρέχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός σε μερίδα επιτηδευματιών για αποπληρωμή σε 36 δόσεις χρεών έως 3.000 ευρώ.

■ Nα επεκταθεί η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 έως 50.000 ευρώ ή έως 125.000 ευρώ με κούρεμα προσαυξήσεων αντίστοιχο του εξωδικαστικού -έως 85%- σε πληθυσμιακές ομάδες που σήμερα αποκλείονται από την υπάρχουσα ρύθμιση.

■ Να επανυπολογιστούν οι εισφορές των οφειλετών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με τη μείωση του συντελεστή στο 13,3% που θα δρομολογηθεί το 2019 προκειμένου να μειωθεί μεγάλο μέρος της οφειλής. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση θα είναι και πολύ μικρότερη η σύνταξη που θα περιμένει ο οφειλέτης συγκριτικά με αυτή που θα πάρει ο ασφαλισμένος ο οποίος κατέβαλλε κανονικά τις εισφορές με το προηγούμενο αλλά και με το ισχύον καθεστώς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:  www.newmoney.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.