Σα. Νοέ 28th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μήνυμα ισχύος: Τα Ελληνικά μαχητικά πέταξαν μαζί με το αμερικανικό Β-52 μεταξύ κατεχομένων και Τουρκίας

1 min read

Δύο επιχειρησιακά και ηθικά πλήγματα σε βάρος της Άγκυρας από την Πολεμική Αεροπορία μέσα σε λιγότερο από 15 ημέρες

Τεράστιο επιχειρησιακό ράπισμα στην Τουρκία επέφερε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία σήμερα το πρωί μετά τον αιφνιδιασμό της 17ης Οκτωβρίου, οπότε και τρία μαχητικά F-16 πέταξαν κάτω από την μύτη των Τουρκικών ραντάρ.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν , ελληνικά F-16 απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από την βάση της Σούδας και συνάντησαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 που μπήκε στο FIR Αθηνών δυτικά της Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως συνοδευόταν από τα ελληνικά μαχητικά το αεροπλάνο τους οι αμερικανοί κατέθεσαν σχέδιο πτήσης κάτι που δεν είναι αναγκαίο όταν συνοδεύεται από μαχητικά της οικείας χώρας.

Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν σε όλο το μήκος της διαδρομής και μέσα στο FIR Λευκωσίας και μάλιστα στον εναέριο χώρο και εδώ είναι το επιχειρησιακό ράπισμα, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Στο κομμάτι εκείνο δηλαδή που θεωρούν οι Τούρκοι ως εναέριο χώρο του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

Τα ελληνικά F-16, συνόδευσαν λοιπόν το αμερικανικό βομβαρδιστικό μέχρι και το ακρωτήριο του Ριζοκάρπασου. Εκεί το αμερικανικό βομβαρδιστικό έστρεψε νότια και τα ελληνικά μαχητικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής χωρίς να τα ενοχλήσει κανείς σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες. Αν μη τι άλλο πρόκειται για επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.

Μέσα σε διάστημα δηλαδή 15 ημερών η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει δύο ισχυρότατα ηθικά και επιχειρησιακά πλήγματα στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί να απαντήσει με σπασμωδικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι η πρώτη φορά, αν όχι από το 1974, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες που ελληνικά μαχητικά πετούν στην περιοχή εκείνη.

Αξίζει να προσθέσουμε πως σήμερα ξεκίνησε η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο στην οποία θα συμμετάσχει με μονάδες και η Κύπρος. Η άσκηση θα διεξαχθεί κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, μια περιοχή στην οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δική της περιοχής ευθύνης και μελλοντικά ΑΟΖ της. Ήδη με διάφορες NAVTEX αμφισβητεί το ελληνικό δικαίωμα να εκδίδει δικές της για την περιοχή αυτή.

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή σε μικρή απόσταση από εκείνη που Έλληνες και Αιγύπτιοι θα διεξάγουν το σενάριο της απόβασης στις 6 Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ βρίσκονται 4 ελληνικά μαχητικά για την άσκηση Blue Flag.

Πηγή news.gr

Δημοσίευση στα Social Media

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.