ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μετά την αποχώρηση της γαλλικής Τotal από τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης παρόμοια κίνηση αναμένεται και από την αμερικανική Exxon Mobil

1 min read

Μετά την αποχώρηση της γαλλικής Τotal από τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης παρόμοια κίνηση αναμένεται και από την αμερικανική Exxon Mobil.

Ο Αμερικανικός κολοσσός ήδη πριν την αποχώρηση της Τotal διέρρεε από το καλοκαίρι ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή του στο project.

Θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο ότι τον δρόμο της εξόδου μετά την Τotal θα ακολουθήσει και η αμερικανική Exxon Mobil.

Θα απομείνουν οι ελληνικές εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean.

Πάντως μετά την εξέλιξη με την Τotal θα πρέπει να τοποθετηθεί και να ξεκαθαρίσει την θέση της.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κάποιος να δει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αρκεί να αναλογιστεί τι συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα και θα κατανοήσει πως αυτή είναι η απολύτως συμφέρουσα για τους Αμερικανούς κίνηση.

Λόγω Ουκρανίας και της «παγίδας» που έστησε η Ουάσινγκτον σε Ρωσία και ΕΕ, οι ΗΠΑ ξαφνικά βρέθηκαν στην θέση να μπορούν να πουλήσουν στην Ευρώπη το δικό τους πανάκριβο LNG με την προοπτική να σταματήσουν σε βάθος χρόνου οι Ευρωπαίοι να προμηθεύονται το φθηνό ρωσικό αέριο.

Έτσι η ΕΕ θα… απεξαρτηθεί από την Ρωσία (που προσφέρει φθηνό φυσικό αέριο) και θα εξαρτηθεί πλήρως από τις ΗΠΑ (που προσφέρουν πανάκριβο LNG).

Φυσικά οι Αμερικανοί δεν θέλουν κανέναν αντίπαλο στο μέλλον και η εύρεση κοιτασμάτων στην Κρήτη δεν είναι κάτι που τους συμφέρει, οπότε λογικά η Exxon Mobil θα αποσυρθεί όπως διαρρέεται από τις έρευνες.

Άλλωστε η ίδια η ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, πρόσφατα κήρυξε το «τέλος» του EastMed τουλάχιστον σε ότι αφορά τις ΗΠΑ.

Αν δεν γίνει ο EastMed τότε τα κοιτάσματα στην Κρήτη πως θα αξιοποιηθούν;

H αποχώρηση της γαλλικής εταιρείας ΤΟΤΑL, που στην ουσία αποτελεί προέκταση του γαλλικού κράτους και δρα με πολιτικές αποφάσεις,  είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετές ημέρες.

Στην πραγματικότητα πριν από περίπου δύο μήνες, όταν επισκέφθηκε τη Γαλλία κυβερνητικό στέλεχος που είχε επαφή με εκπροσώπους της Total, είχε διαμηνυθεί ότι πλέον η εταιρεία δίνει έμφαση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και όχι στους υδρογονάνθρακες.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Total επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές καθώς όπως ανέφερε, “η  Total Energies παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της για ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα”.

H Eλλάδα ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ακρίβειας ακριβώς γιατί εξαρτάται από άλλους για την ενεργειακή της λειτουργία.

Εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο που φτάνει μέσω του Turk Stream, τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν και το υπό κατασκευή FSRU LNG στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο θα εισάγονται κυρίως αμερικανικά φορτία.

Επιπροσθέτως, θα συνεχίσει και το Terminal της Ρεβυθούσας. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.

Αλλά και να μην είχε, πάλι είναι ποσότητες που θα πρέπει η Αθήνα να τις αγοράζει.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.