ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τύμπανα πολέμου στην Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ περιμένουν οι ΗΠΑ και ενισχύουν τις δυνάμεις τους – Η αυστηρή προειδοποίηση Μπάιντεν

1 min read

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για μια σημαντική ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και στέλνουν πρόσθετα μέσα στην περιοχή.

Όλα άρχισαν σήμερα όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ειδοποίησαν το Ισραήλ αρχικά ότι επίκειται ιρανική επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες και αργότερα ότι η επίθεση είναι επικείμενη. Εκείνη την στιγμή ήχησαν οι σειρήνες στην περιοχή της Γαλιλαίας, όπου ενεργοποιήθηκε και ο Σιδερένιος Θόλος.

Εξακολουθεί να υπάρχει μια “πραγματική”, “αξιόπιστη” και “βιώσιμη” απειλή από το Ιράν που μπορεί να εξαπολύσει πλήγματα, δήλωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος, μετά την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν τρεις Ιρανοί στρατηγοί.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν απειλεί με “σημαντική επίθεση” κατά του Ισραήλ, λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του. Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εξέδωσαν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους στο Ισραήλ καθώς η ιρανική απειλή διαφαινόταν.

“Το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για τον αναμενόμενο χρόνο της απειλής.

Το Υπουργείο Άμυνας μετακινεί πρόσθετα μέσα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής “για να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να αυξήσει την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ”, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο CNN, καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Το Πεντάγωνο εργάζεται ειδικά για την ενίσχυση της αεράμυνας των αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία, τα οποία δέχθηκαν επίθεση από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις πάνω από 100 φορές μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου. Τον Ιανουάριο, τρία μέλη του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκαν όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέρασε μέσα από την αμερικανική αεράμυνα στη βάση Tower 22 στην Ιορδανία.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι το Ιράν ή οι πληρεξούσιές του δυνάμεις θα επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις στο πλαίσιο των αντιποίνων, αλλά μετακινούν τα μέσα για κάθε ενδεχόμενο.
“Θα ήταν απερίσκεπτο αν δεν ρίχναμε μια ματιά στη δική μας στάση στην περιοχή για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο Kirby.

Το CNN μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό και προετοιμάζονται ενεργά για μια επίθεση του Ιράν σε  στόχους  ισραηλινών η αμερικανικών συμφερόντων. Άλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να γίνει εντός της εβδομάδας. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκε εντολή στο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ να μετακινηθεί πιο βόρεια στην Ερυθρά Θάλασσα, για να καλύπτει με τα ραντάρ του, τα αεροπλάνα του και τους συνεργαζόμενους δορυφόρους την ευρύτερη περιοχή της Μεσης Ανατολής.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει το Ιράν να αναλάβει “σύντομα” δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

“Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα”, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε επίσης σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη: “Μην το κάνετε!”, τόνισε σε αυστηρά προειδοποιητικό τόνο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης: “Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει”.

Το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν έχει εκδώσει νέες οδηγίες προς τους πολίτες, αλλά ζήτησε από τον κόσμο να παραμείνει σε επαγρύπνηση. “Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, ο στρατός διεξήγαγε μια αξιολόγηση της κατάστασης και ενέκρινε σχέδια για μια σειρά από σενάρια μετά από αναφορές και δηλώσεις για μια ιρανική επίθεση”, δήλωσε ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι σε τηλεοπτική δήλωση την Παρασκευή.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν σχολίασε τις αναφορές ότι ορισμένες ισραηλινές διπλωματικές αποστολές εκκενώθηκαν εν μέρει και η ασφάλεια ενισχύθηκε, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ είχε ζητήσει από το προσωπικό της να περιορίσει τις μετακινήσεις του, κυρίως στις μεγάλες  πόλεις.

Οι δυνατότητες του Ιράν

Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, οι επιλογές του Ιράν για αντίποινα στο χτύπημα της Δαμασκού μπορεί να είναι περιορισμένες σε έκταση και αριθμό. “Το Ιράν δεν είναι ικανό για μια μεγάλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της οικονομικής και πολιτικής του κατάστασης”, δήλωσε ο Ali Sadrzadeh συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής. “Αλλά θα πρέπει να βρει μια απάντηση για εσωτερική κατανάλωση και για να προστατεύσει τη φήμη του μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του”.

O Fawaz Gerges, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics δήλωσε ότι το Ιράν πρέπει να δείξει ότι δεν είναι ένας «χάρτινος τίγρης» ωστόσο είναι απίθανο να προβεί σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, “παρόλο που το Ισραήλ ταπείνωσε πραγματικά το Ιράν και μάτωσε τη μύτη του Ιράν”.

Αντιθέτως, το Ιράν είναι πιθανό να ασκήσει “στρατηγική υπομονή”, επειδή θα δώσει προτεραιότητα σε έναν πιο σημαντικό στόχο: την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
“[Το Ιράν] συσσωρεύει ισχύ, εμπλουτίζει ουράνιο, σημειώνει πρόοδο. Και το μεγάλο βραβείο για το Ιράν δεν είναι πραγματικά να στείλει 50 βαλλιστικούς πυραύλους και να σκοτώσει 100 Ισραηλινούς, αλλά να δημιουργήσει στρατηγική αποτροπή, όχι μόνο έναντι των Ισραηλινών, αλλά ακόμη και έναντι των ΗΠΑ”.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.