ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μελέτη «βόμβα» για αντιιικό φάρμακο κατά του Covid19: Παράγει ιούς υψηλής μετάλλαξης που εξαπλώνονται

1 min read

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεραπεία με μολνουπιραβίρη παράγει ορισμένους ιούς υψηλής μετάλλαξης με ικανότητα εξάπλωσης.

Γονιδιωματική ανάλυση συνδέει το αντιικό φάρμακο της μολνουπιραβίρης με εξαιρετικά μεταλλαγμένες γενεαλογίες του SARS-CoV-2, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό επιστημονικό περιοδικό medRxiv.

Όπως σημειώνεται τοο φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία της COVID-19 μπορεί να δώσει ώθηση στην εξέλιξη νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Το φάρμακο, της Μολνουπιραβίρης δρα εισάγοντας μια σειρά μεταλλάξεων στο γονιδίωμα του ιού. Με τον τρόπο αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των λοιμώξεων. Αλλά η μελέτη με περισσότερες από 13 εκατομμύρια αλληλουχίες SARS-CoV-2 αποκάλυψε αλληλουχίες που φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της Μολνουπιραβίρης.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με μολνούπιραβιρη έχει πυροδοτήσει την εξέλιξη ιογενών γενεών που φέρουν πολυάριθμες μεταλλάξεις που, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν την ικανότητα να εξαπλωθούν σε άλλα άτομα.

Οι μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του SARS-CoV-2 μπορούν να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει την ανοσία και να γίνει πιο μεταδοτικός , αλλά οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι πιθανό να τον βλάψουν. Η μολνουπιραβίρη μιμείται ορισμένα από τα δομικά στοιχεία του RNA, του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2.

Το φάρμακο ενισχύει το γονιδίωμα του ιού με μεταλλάξεις, οι οποίες αθροιστικά κάνουν το SARS-CoV-2 δυσκολότερο στην αναπαραγωγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση των επιπέδων SARS-CoV-2 σε μολυσμένα ανθρώπινα κύτταρα και χάμστερ .

Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν εγείρει την πιθανότητα ότι, σε σπάνιες περιπτώσεις, η θεραπεία με μολνουπιραβίρη μπορεί να μην εξαλείψει εντελώς τον SARS-CoV-2, επιτρέποντας σε ορισμένα άτομα που έχουν λάβει το φάρμακο να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον ιό.

Η ανάλυση των παγκόσμιων αλληλουχιών από τους ερευνητές έδειξε ότι ο επιπολασμός των ύποπτων γενεαλογιών αυξήθηκε σημαντικά το 2022, τον πρώτο χρόνο που χρησιμοποιήθηκε ευρέως η μολνουπιραβίρη. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η θεραπεία με μολνουπιραβίρη παράγει ορισμένους ιούς υψηλής μετάλλαξης με ικανότητα εξάπλωσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε νέες παραλλαγές του κορονοϊού ή αν απλώς δημιουργεί αδύναμους ιούς που είναι απίθανο να εξαπλωθούν πολύ μακριά.

Υπενθυμίζεται ότι η μολνουπιραβίρη αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική εταιρεία Merck, και εγκρίθηκε από ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2021 και στην Αυστραλία στις αρχές του 2022. Στις κλινικές δοκιμές η εταιρεία διαπίστωσε ότι το φάρμακο που λαμβάνεται για πέντε ημέρες μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρού COVID-19.

Πηγή: ΕΡΤ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.