ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με χαμηλό τζίρο, οι ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

1 min read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με μικρές απώλειες και ακόμη χαμηλότερο τζίρο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν κατάφερε να αποδεσμευτεί από το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, το οποίο τροφοδοτείται καθημερινώς τόσο από την κρίση του κορονοϊού όσο και από την αδράνεια των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν το πλήγμα που έχει καταφερθεί στην οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 540,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 535,42 μονάδων (-1,11%) και 547,49 μονάδων (+1,12%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος  στα 26,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 343,2 χιλ. τεμάχια.

Με χαμηλό τζίρο, οι ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,15%, στις 1.313,42 μονάδες, ενώ στο +1,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 736,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84% στις 305,30 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,83%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,90%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 9,12%.

Μπορεί αυτήν την εβδομάδα το ΧΑ να προσπάθησε να κινηθεί προς τις 600 μονάδες, φτάνοντας μέχρι τις 582 μονάδες ενδοσυνεδριακά στις 31 Μαρτίου, όμως τα αρνητικά στοιχεία από τις οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ (μεταποίηση, ανεργία, κλπ) δεν επέτρεψαν στους long να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μια αγορά που ήδη έχει υποχωρήσει σημαντικά. Το ΧΑ είναι εξαιρετικά ευάλωτο στις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες θα εξακολουθήσουν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.  

Εντούτοις, αυτό που κατάφερε το ΧΑ, αν εξαιρεθεί το -3,9% της 1ης Απριλίου, είναι να κρατήσει την επαφή του στα επίπεδα των 540 μονάδων και να μην επιτρέψει στους πωλητές να οδηγήσουν και πάλι τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, οι μικρές μάχες των τεχνικών αντιδράσεων έχουν κερδηθεί, αλλά ο “πόλεμος” θα είναι πολύμηνος και δύσκολος. Ενδεικτικό είναι ότι αν και ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε, όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του.

Αυτό βέβαια που εμποδίζει στους αγοραστές να εκδηλωθούν είναι ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για το πλήγμα της πανδημίας και το εύρος της οικονομικής ύφεσης. Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα μέσα Απριλίου για να μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το ΑΕΠ στις χώρες της Ευρώπης, όταν και η Eurostat θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Και αυτά ακόμη όμως, θα περιλαμβάνουν μόνο ένα μέρος του πλήγματος, δεδομένου ότι το καθολικό lockdown ήρθε από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Πάντως, όπως διαπιστώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η ελληνική αγορά, και φυσικά οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αναμένουν τις εξελίξεις σε δύο βασικά πεδία: τα νέα από την επιδημία του Covid-19 και τις αποφάσεις στο επικείμενο Eurogroup, για τα μέτρα που θα ληφθούν για τη σοβαρά πληττόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Οποιαδήποτε θετική είδηση θα λειτουργήσει θετικά στην καταρρακωμένη ψυχολογία των αγορών, ενώ αν και η Ευρώπη μάς έχει συνηθίσει να… καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων, τα μέχρι τώρα δεδομένα αναφέρουν για 100 δισ. ευρώ από το ταμείο Εγγυήσεων και 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έχασε σήμερα 3,50%, με τις Eurobank, Alpha Bank, Φουρλή, Μυτιληναίο και Ελλάκτωρ να τον ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, Λάμδα, Σαράντη και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ. Αν και πιέστηκαν ενδοσυνεδριακά οι Εθνική και Πειραιώς, τελικά έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, κέρδη 4,62% σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την Aegean και τον ΟΠΑΠ να ολοκληρώνουν με άνοδο 3,90% και 3,17% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχαλκο, Titan και ΑΔΜΗΕ.

Πηγη capital

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.