ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με ποιον τρόπο «φρενάρουν» οι πλειστηριασμοί για χρέη – Η διέξοδος και οι «παγίδες»

1 min read

«Φρένο» στους πλειστηριασμούς των υποθηκευμένων τους ακινήτων μπορούν να βάλουν χιλιάδες οφειλέτες μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού: Και αυτό δεν αφορά μόνο στην κατηγορία των ευάλωτων δανειοληπτών, αλλά και εκείνους που δεν συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω κατηγορία. Μόνο που οι τελευταίοι θα βρουν μπροστά τους μια «παγίδα» στην προσπάθειά τους να μην βγουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο «σφυρί», αφού πιθανόν θα τους ζητηθεί προκαταβολή 10% επί του χρέους. «Κέρδος» όμως ίσως αποδειχτεί και ενδεχόμενο «κούρεμα» και αποπληρωμή της οφειλής σε 240 δόσεις.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός συνιστά μια διέξοδο για χρεωμένους ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που επιθυμούν να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, τράπεζες και servicers. Μέσω αυτού μπορούν να εξασφαλίσουν «κούρεμα» της οφειλής, αποπληρωμή της σε 240 δόσεις και διάσωση της μοναδικής τους κατοικίας. Όσον αφορά πάντως το «φρένο» στις διαδικασίες πλειστηριασμού για οφειλέτες που δεν ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά υπάρχει ο «βραχνάς» της προκαταβολής ως 10%.

Ποιες οι διέξοδοι και ποιες οι «παγίδες» του εξωδικαστικού

Μέσω του μηχανισμού ρυθμίζεται το σύνολο των χρεών μέσω αυτοματοποιημένης λύσης, ενώ μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό μπορούν να εξασφαλίσουν:

  • Επιπλέον έως 28% κούρεμα της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση.
  • 3% σταθερό επιτόκιο για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις.
  • Αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους εφόσον έχει εκδοθεί η Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη μέσω του gov.gr. O δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση ενώ οι τράπεζες και οι servicers, σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) εάν πιστεύουν ότι ο οφειλέτης δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
  • Δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε λύση ή εκκαθάριση.
  • Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί και κατασχέσεις) εφόσον τηρείται η ρύθμιση.
  • Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.
  • Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων.
  • Μερική διαγραφή χρέους, ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών, καθώς και των εγγυητών.

Υπάρχει πάντως και μία (τουλάχιστον) «παγίδα» για τους μη ευάλωτους για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού: Οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός, μπορούν να ζητήσουν προκαταβολή προκειμένου να συναινέσουν, η οποία διαμορφώνεται μέχρι και στο 10% επί της οφειλής… Αν μη τι άλλο έχει τεθεί όριο στην εν λόγω απαίτηση.

Σε τι ύψος διαμορφώνεται πιθανό «κούρεμα»

Όλοι οι οφειλέτες με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώμπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο εξωδικαστικό. Ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%.

Η πρόταση ρύθμισης των οφειλών προκύπτει αυτοματοποιημένα βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας και λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του, εφόσον έχουν κάνει άρση απορρήτου.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή έως:

  • 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο,
  • 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ,
  • 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ,
  • έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.

enikonomia

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.