ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ME ENTOΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ μας ‘ΧΤΥΠΑ’ η ΑΛΒΑΝΙΑ! Πολυμέτωπη ΕΠΙΘΕΣΗ στον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ…

1 min read

Ως βόμβα έπεσε η απόφαση των Τιράνων να μη συμφωνήσει με την Ελλάδα στο ζήτημα της χάραξης ΑΟΖ στο Ιόνιο. Κι όλα αυτά ύστερα από παρέμβαση Ερντογάν, κατά πως φαίνεται.

Θυμίζουμε πως σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλβανός Πρόεδρος Ilir Meta, τόνισε πως δεν έδωσε έγκριση ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την χώρα μας για τα θαλάσσια σύνορα που αφορούν στην ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ο Ilir Meta σημείωσε «το αίτημα για συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα δεν ξεκαθάριζε το περιεχόμενο των συζητήσεων οπότε δεν έγινε αποδεκτό».
Ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε επίσης: «Ο σκοπός του Προέδρου δεν είναι να παίζει πολιτικά παιχνίδια με τόσο σοβαρά και λεπτά ζητήματα».
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δημοσιοποίησε την αρνητική του απάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την απαιτούμενη εξουσιοδότηση για τη διαπραγμάτευση των θαλάσσιων συνόρων της Αλβανίας- Ελλάδος προκαλώντας «πονοκέφαλο» και στην Ελλάδα .
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε πως, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, οι συνομιλίες φαίνεται ότι κινούνται σε δύο γραμμές.
Η πρώτη γραμμή είναι ότι η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί αναθεώρηση της Συμφωνίας του 2009 και να προβεί σε νέες διαπραγματεύσεις, με σκοπό να αλλάξει η οριοθέτηση που είχε συμφωνηθεί.
Το σκεπτικό πίσω από αυτή την κίνηση της Αθήνας είναι ότι τα Τίρανα είχαν μάλλον αδικηθεί από την προηγούμενη συμφωνία!
Η δεύτερη γραμμή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια.
Κινητήριος δύναμη πίσω από την επαναδιαπραγμάτευση είναι ότι μια «νέα» συμφωνία είναι καλύτερη από μια ανενεργή συμφωνία.
Σύμφωνα με τις -μέχρι στιγμής- ενδείξεις, μέρος των οποίων είδε το φως της δημοσιότητας σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αλλά επιβεβαιώνονται από ελληνικές πηγές, η Αθήνα σκέφτεται «να αποζημιώσει» τα Τίρανα με μια θαλάσσια έκταση (πέριξ της Κέρκυρας).Αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια μετατόπιση της γραμμής οριοθέτησης και ενδεχομένως με την επιλογή διαφορετικών γραμμών βάσης από την αλβανική πλευρά.
Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ώσπου να δημοσιοποιηθούν χάρτες και συντεταγμένες.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η Συμφωνία του 2009 παρέχει ήδη τη δυνατότητα για την Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ., χωρίς να την παραβιάζει.
Το δικαίωμα της επέκτασης είχε ενσωματωθεί στη Συμφωνία από τη στιγμή που οι δύο χώρες είχαν διαφορετική αιγιαλίτιδα ζώνη κατά τις συνομιλίες: 6 ν.μ. η Ελλάδα και 12 ν.μ. η Αλβανία.
Ποια είναι η παρέμβαση Ερντογάν θα πει κάποιος.
Φαίνεται πως ο Ερντογάν στο παρασκήνιο ενισχύει τις αλβανικές διεκδικήσεις περί Τσαμουριάς. Φυσικά η ‘Τσαμουριά’ δημιουργεί άλλη ΑΟΖ. Παράλληλα ο Ερντογάν προκαλεί τα Τίρανα να εξαφανίσουν την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου.
Όλα αυτά δε τη στιγμή που ενισχύει απροκάλυπτα τα Σκόπια.
“Στηρίξαμε πρώτοι το όνομα Μακεδονία και δεν γυρίζουμε πίσω”, τόνισε ο Ερντογάν. «Ανεπίτρεπτο να αμφισβητείται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Σκοπίων.

«Με αμοιβαία βούληση ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα λύσουν το πρόβλημα της ονομασίας», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά την συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε:

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα. Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν στηρίζει το όνομα «Μακεδονία»

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».
Το σχέδιο Ερντογάν φαίνεται πως είναι απλό.
Διεκδικήσεις από δύο χώρες στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με τον ίδιο να κινείται σε Αιγαίο και Κύπρο. Πολυμέτωπη επίθεση σε μία χώρα που έχει κακή ηγεσία, κακή οικονομία και πάνω από όλα είναι ΗΠΑ-κουη.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.