ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Με αδύναμη άνοδο “έσπασε” το πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

1 min read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Τελικά μετά από πέντε ημέρες πτώσης, σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως να “πείσει” τόσο για την αλλαγή του κλίματος όσο και για τη δυναμική των αγοραστών, αλλά επιβεβαίωσε την επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί από τις αρχές του Μαΐου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 784,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 779,73 μονάδων (-0,39%) και 789,10 μον. (+0,80%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 30,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.063,12 μονάδες, ενώ στο +0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.233,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 882,58 μονάδες.

Παρά το θετικό πρόσημο, το ΧΑ δεν μπόρεσε ούτε σήμερα να βρει βηματισμό και να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες του παραμένουν αρνητικοί. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον αλλά και η επιφυλακτικότητα για την αξιοπιστία ορισμένων εισηγμένων έχει δημιουργήσει ένα μείγμα που συγκρατεί κάθε αγοραστική κίνηση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί μετά την πρόσφατη διόρθωση.

Μάλιστα, η αγορά αποδεικνύει κάθε μέρα το πόσο εύθραυστη είναι, ακολουθώντας επί τρεις ημέρες το ίδιο μοτίβο: αρχίζει τις συναλλαγές με ανοδικές διαθέσεις, οι οποίες χάνονται περί τα μέσα της συνεδρίασης για να κλείσει στο τέλος σε αρνητικά εδάφη. Το αποτέλεσμα είναι να μετρά ήδη πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς να μπορεί να βγάλει μια αντίδραση που να πείσει τα long κεφάλαια να δραστηριοποιηθούν.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr, το ΧΑ χρειάζεται ένα σοκ εμπιστοσύνης για να μπορέσει να ανακάμψει από τα πρόσφατα γεγονότα της Folli Follie. Ενώ αυτό το σοκ αναμενόταν να προέλθει από το μέτωπο της αξιολόγησης, στο “πλάνο” πλέον έχει μπει η πιθανότητα το Διεθνές Νομισματικό να μην συμμετέχει στα “ελληνικά δρώμενα”.

Σε αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με το Capital.gr, οι τελικές δεσμεύσεις της Αθήνας δεν έχουν κλειδώσει οριστικά στο ένα τους… σκέλος, σε αυτό του ΔΝΤ. Θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το χρέος και για το Ταμείο το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, διαφωνεί σε παραμέτρους του δημοσιονομικού ζητήματος και των μεταρρυθμίσεων.

Άλλωστε, αυτό ήταν και το ενδιαφέρον των επενδυτών, δηλαδή το καθεστώς στο οποίο θα βρεθεί η Ελλάδα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στο συνέδριο της Morgan Stanley, ΕΕΜΕΑ Conference, που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και την “επόμενη” μέρα της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο.

Με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει την “καθαρή έξοδο” από το πρόγραμμα, και με την πλειοψηφία των δανειστών  -ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- να φαίνεται να προκρίνουν την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, δείχνει ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δεχθεί πιέσεις το επόμενο διάστημα για να επανεξετάσει τη στάση της στο συγκεκριμένο θέμα.

Αυτό ενισχύει την αβεβαιότητα των ξένων επενδυτών γύρω από την Ελλάδα, αφού βλέπουν πως μόλις τρεις μήνες πριν την έξοδο από το πρόγραμμα δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα για το θέμα, αν και αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι η χώρα θα βρεθεί σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας, κάτι που δεν υιοθετήθηκε για τις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα με clean exit.

Στο ταμπλό τώρα, το +3,83% του ΟΠΑΠ και το +3,35% της ΔΕΗ στήριξαν το θετικό πρόσημο, ενώ ΓΕΚ Τέρνα, ΕΕΕ και Motor Oil, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2% έδωσαν τα απαραίτητα ερείσματα για τη διατήρηση του “πράσινου” του γενικού δείκτη. Στο +1,28% έκλεισε η ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Aegean. Χωρίς μεταβολή οι ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Εθνική και Folli Follie.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισαν με απώλειες 2,40% και 2,19% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Τιτάν, Jumbo, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Βιοχαλκο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Μυτιληναίος, Eurobank, ΟΛΠ και Alpha Bank.

 

Capital.gr,

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.