ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Φεβρουαρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Market Pass Το νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών για έξι μήνες Ποιους αφορά Αναλυτικά παραδείγματα

1 min read

Market Pass: Το νέο μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, που εξανεμίζει το εισόδημα και τινάζει στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών, θα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Το μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση των κερδών των διϋλιστηρίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που τίθενται οι δυνητικοί ωφελούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Το ποσό που αναλογεί στην τετραμελή οικογένεια έδωσε ήδη την αφορμή για ειρωνικά και επικριτικά σχόλια από την Αντιπολίτευση και όχι μόνο. Με το επίδομα να αντιστοιχεί σε 52 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια, μιλούν για «ψίχουλα» και εμπαιγμό των πολιτών.

Market Pass: Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το νέο μέτρο

Ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων για έξι μήνες.

«Η πρωτοβουλία μας κλιμακώνεται με βάση τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Θωρακίζουμε τα σημεία που χτυπά η ακρίβεια», είπε και σημείωσε: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την υπερφορολόγηση των διυλιστηρίων. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Πολιτεία θα καλύπτει το 10% των τροφίμων των σούπερ μάρκετ και όλων των άλλων καταστημάτων τροφίμων για έξι μήνες». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή, όπως το fuel pass, με μία κάρτα, που θα λάβουν οι πολίτες ενώ τόνισε ότι ο πολίτης έχει τη δυνατότητα τα χρήματα να πιστωθούν και στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά τότε το ύψος της επιδότησης θα είναι στο 80%. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν τα μέτρα.

Άκουσα μία φωνή ότι δεν θα είμαστε κυβέρνηση τότε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ, είναι το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα δύο ελληνικά διυλιστήρια. Το συγκεκριμένο μέτρο θα αφορά οικογενειακά εισοδήματα έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί. Το μέτρο καλύπτει 85% των νοικοκυριών και ανακουφίζει 8.4 εκατ.

«Λυπάμαι που ο κ.Τσίπρας δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον ΥΠΟΙΚ που απάντησε και έδωσε στοιχεία για την κυβέρνηση ΝΔ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Τσίπρα μου έκανε εντύπωση πως αν προκηρύξω εκλογές τώρα, όπως μου ζητάτε, πώς θα πείθατε τον ελληνικό λαό. Αν πράγματι θέλετε να πείσετε τον ελληνικό λαό πως θέλετε μία ευκαιρία, μιλήσατε 65 λεπτά, αλλά μιλήσατε 3 λεπτά για το τι θα κάνατε αν σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός. Ήσασταν, είστε και θα είστε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας, κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος».

Market Pass: Πώς θα λειτουργήσει

Από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023) δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε supermarket και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, minimarket, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Market Pass: Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης – Παραδείγματα

Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Με βάση τα ανωτέρω, η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Τα ανωτέρα ποσά πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Market Pass: Οι δικαιούχοι – Τα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δυνητικοί ωφελούμενοι περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατομμυρίων νοικοκυριών), με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη.

Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.