ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Λέσβος: Κατασκευάζουν νέα Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων τεραστίων διαστάσεων Κίνδυνος καταστροφής του μεγαλύτερου πευκώνα του Αιγαίου βίντεο

1 min read

Μια νέα τεραστίων διαστάσεων «δομή» κατασκευάζει το υπουργείο Μετανάστευσης στη Λέσβο στην καρδία του μεγαλύτερου ενιαίου πευκώνα του Αιγαίου στην περιοχή Βάστρια (Πλάτη) της Λέσβου.

Πρόκειται για μια πρωτοφανούς διαστάσεων επέμβαση εντός δασικής έκτασης προκειμένου εκεί να εγκατασταθούν αλλοδαποί οι οποίοι προερχόμενοι από χώρες της κεντρικής Ασίας, κυρίως, απλά εισβάλλουν στη χώρα  «ετσιθελικά».

Το κράτος αντί να τους εμποδίσει την είσοδο ή να τους απελάσει προχωρά στη δημιουργία νέους κέντρου διαμονής για τους αλλοδαπούς, στην συντριπτική τους πλειοψηφία μουσουλμάνοι.

Και υπάρχουν και χειρότερα. Ο χώρος είναι περιφραγμένος με συρματόπλεγμα και η είσοδος φυλάσσεται επί 24ώρου από ιδιωτική εταιρία security.

Ως αυτή τη στιγμή το έργο προχωρά ανεμπόδιστα με τη χωροθέτηση του εργοταξίου, πλήθος χωματουργικών εργασιών, διάνοιξη δρόμων και διαζωμάτων ενώ για «λόγους ασφαλείας» μετά τα επεισόδια απαγορεύτηκε με απόφαση του Υπουργείου Μετανάστευσης, η είσοδος στην περιοχή των προέδρων των όμορων χωριών και των δημοσιογράφων η οποία θα πραγματοποιείται μόνο με ειδική άδεια!

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επιτόπια θεώρηση που θα κρίνει την πορεία των ασφαλιστικών μέτρων στα οποία προχώρησαν οι κάτοικοι της περιοχής ώστε να διακόψουν τις εργασίες και στο δασικό κομμάτι σε μια έκταση 75 επιπλέον στρεμμάτων πέρα των αγροτεμαχίων για τη μίσθωση των οποίων η εγκριθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 2.995.000,00 μόνο ως το 2025.

Κίνδυνος καταστροφής του μεγαλύτερου πευκώνα του Αιγαίου

Όπως αναφέρει το LesvosNews ο  Γιώργος Ντίνος Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Αιγαίου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.

«Είναι το χειρότερο σημείο που θα μπορούσε να γίνει η δομή.

Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. παράνομοι μετανάστες) δείχνουν να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της φωτιάς, δεν είναι εκπαιδευμένοι δεν ξέρουν πως λειτουργεί ένα πυροσβεστήρας και όσες φορές προσπαθήσαμε να τους δείξουμε αποτύχαμε.

Αν ξεκινήσει λοιπόν μια φωτιά από εκεί θα κάψει το μισό νησί, θα φτάσει ως τα Βατερά, θα περάσει από παντού!».

«Το δάσος ανήκει σε ζώνη ΚΑΖ (καταφύγιο άγριας ζωής) και συνορεύει με περιοχές Natura. Δυστυχώς έχουμε τόσα παραδείγματα για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα δάσος σε περίπτωση πυρκαγιάς όταν ο καιρός είναι αντίθετος. Τίποτα δεν μπορεί να σε σώσει». λέει ο πρόεδρος της κοινότητας της Κώμης Χρήστος Τσιβγούλης, στο AFP  ενός εκ των έξι κοινοτήτων που συνορεύουν και αντιτίθενται στην κατασκευή του καταυλισμού των αλλοδαπών:

«Η Μόρια γύρω ήταν ελαιώνας, η ελιά δεν καίγεται εύκολα, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει σε ένα πευκοδάσος. Τριάντα αεροπλάνα πετούσαν και η Αθήνα κάηκε. Δεν είναι τα 70 στρέμματα που πάμε να σώσουμε μόνο αλλά τα 300.000 στρέμματα του πευκώνα.

Εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επιτρέπεται η είσοδος στους πολίτες τις βραδινές ώρες εξαιτίας του κίνδυνου της πυρκαγιάς.

Πως λοιπόν το Υπουργείο διασφαλίζει ότι δεν θα γίνει κάποιο ατύχημα όταν εκατοντάδες θα πηγαινοέρχονται μαζί με τους εργαζόμενους;»

«Μπορεί στο νησί να διαφημίζεται» ως κλειστή δομή, ωστόσο στο εξωτερικό ο Μηταράκης λέει πως θα είναι ανοιχτή, όπως και θα είναι και όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνη είναι η κυκλοφορία τόσων χιλιάδων ανθρώπων στο δάσος. Υπάρχουν μοντέλα πρόγνωσης για το που θα μπορούσε να φτάσει η πυρκαγιά σε μια τόσο συμπαγή δασική έκταση σε λίγες ώρες και φαίνεται ότι θα καεί το μεγαλύτερο δάσος του νησιού» εξηγεί ο Μιχάλης Μπάκας μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πρασίνων για να συμπληρώσει:

«Η περιοχή είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής και ζουν σπάνια πουλιά όπως ο μαυροπελαργός ο οποίος μαζί με τον λευκοπελαργό φωλιάζουν μόνο στη Λέσβο και σε κανένα άλλο νησί σε όλη τη Μεσόγειο. Μέσα στα όρια του ΚΥΤ υπάρχει ρέμα, όμως η κυβέρνηση πέρασε μια νέα τροπολογία όπου δεν χρειάζεται οριοθέτηση ρέματος αν πρόκειται για δομή όπως χρειάζεται σε οποιοδήποτε άλλο έργο ενώ άλλαξε και τη διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου μεταφέροντας την στην τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου. Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»!

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.