ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κύπρος: Ιστορικές στιγμές – Άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας μετά από 44 χρόνια [pics]

1 min read

Περίσσευε η συγκίνηση σήμερα στην Κύπρο όπου άνοιξαν το μεσημέρι δύο νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα. Πρόκειται για τα οδοφράγματα Δερύνειας και Λεύκας – Απλικίου.

Στη Δερύνεια, άνοιξε για πρώτη φορά μετά την εισβολή η λεωφόρος Αμμοχώστου. Στο οδόφραγμα Δερύνειας επικράτησε ένταση κατά την διάρκεια κατά την μετακίνηση των συρματομπλεγμάτων. «Παρών» ήταν και πατέρας του Σολωμού.

Όσοι βρέθηκαν σήμερα εκεί ήταν βαθιά συγκινημένοι και έλεγαν ότι δεν πίστευαν πως θα ζούσαν μια τέτοια ημέρα. Χαρακτηριστικό το περιστατικό ενός πρόσφυγα, που το σπίτι του ήταν μόλις λίγα μέτρα από το οδόφραγμα και για 44 χρόνια δεν μπορούσε να το επισκεφθεί. Μόλις λοιπόν πέρασε το σημείο ελέγχου, στάθηκε μπροστά στο σπίτι του και ξέσπασε σε κλάματα.

Όμως, στην Κάτω Δερύνεια, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αντίκρισαν κλειστά σπίτια, φράκτες και συρματοπλέγματα. Δεν μπόρεσαν να μπουν καθώς η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη, ενώ οι γνωστές κόκκινες επιγραφές του κατοχικού στρατού ήταν σαφέστατες.

Στο οδόφραγμα Απλικίου, στις 12 το μεσημέρι άρχισε η διέλευση οχημάτων από τις ελεύθερες περιοχές, ενώ λίγο αργότερα πέρασαν το οδόφραγμα και Τουρκοκύπριοι, καθώς στα κατεχόμενα είχε πραγματοποιηθεί μία μικρή τελετή για το άνοιγμα του οδοφράγματος.

Ουρά αυτοκινήτων σχηματιζόταν από την κατεχόμενη πλευρά, ενώ οι Τουρκοκύπριοι υποδέχθηκαν τους Ελληνοκύπριους με δένδρα ελιάς, σε μια άκρως συμβολική κίνηση. Εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν και με οχήματα, ενώ έκδηλη ήταν η συγκίνηση ειδικά των προσφύγων της Κάτω Δερύνειας που αντίκρισαν πρώτη φορά τα σπίτια τους.
Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κάλυψαν απευθείας το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, ενώ και Τουρκοκύπριοι εργάτες χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και μη Ελληνοκύπριους που έσπευσαν να περάσουν από το κατοχικό οδόφραγμα.

Δημοσίευση στα Social Media