ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
10 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κρίση στην Ουκρανία: Στα ύψη οι τιμές… των πάντων – Νέα νύχτα αγωνίας και βομβαρδισμών

1 min read

Δύσκολο βράδυ σε Κίεβο, Χάρκοβο και Μαριούπολη – Και η Apple «τιμωρεί» τη Ρωσία

Ενώ οι βομβαρδισμοί και το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων κατά ουκρανικών στόχων συνεχίζεται σε πολλά μέτωπα (με επίκεντρο όπως φαίνεται Κίεβο και Χάρκοβο), οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι ήδη εμφανείς στις παγκόσμιες οικονομίες.

Αν οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών ξετίναξαν τις τσέπες των καταναλωτών (των Ευρωπαίων και τις δικές μας), οι πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να μας φέρουν προ ακόμα πιο δυσάρεστων επιπτώσεων

Για παράδειγμα, οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Οι τιμές των σιτηρών συνέχισαν την άνοδό τους από τη χθεσινή ημέρα, ενώ η κρίση εδραιώνεται: τα ουκρανικά λιμάνια εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα και η ζήτηση είναι μεγάλη, με «αγοραστές που αναζητούν λύσεις» για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν ότι μπορούν να υπολογίζουν, εξήγησε στο AFP ο Νταμιέν Βερκάμπρ, μεσίτης για την εταιρία Inter-Courtage.

Μετά και τη σημερινή ημέρα των συγκρούσεων στην Ουκρανία, η εικόνα των βασικών αγορών και προϊόντων, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, είχε ως εξής:

  • Το πετρέλαιο ανέβηκε 9%, η υψηλότερη άνοδος από το 2014
  • Ο άνθρακας έφτασε τα 300 $, υψηλό όλων των εποχών
  • Σιτάρι στα 990 $, η υψηλότερη τιμή από το 2008
  • Η τιμή του χρυσού κινήθηκε σε υψηλό ενός έτους
  • Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014
  • Το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου
  • Το ρούβλι της Ρωσίας υποχωρούσε αργά το απόγευμα 10%, στα 112 ανά δολάριο ΗΠΑ

Επίθεση στο Κίεβο

Η Ρωσία το βράδυ βομβάρδιζε συνοικίες του Κιέβου, την πόλη Βίσνεβε έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Ειδικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας.

Οι γειτονιές που δέχονται επίθεση όπως ανακοινώθηκεμ είναι η Rusanivka, η Kurenivka, η Boiarka και η περιοχή κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιέβου ή Zhuliany.

Μια δυνατή έκρηξη ακούστηκε επίσης στη Bila Tserkva, μια πόλη στην περιφέρεια Κιέβου, όπου χτυπήθηκε μια αποθήκη καυσίμων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.