Κολοσσιαία πρόταση της Κίνας 40 δισ. δολ. για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εν όψει Brexit! – «Οχι» είπαν οι Βρετανοί

Κολοσσιαία πρόταση της Κίνας 40 δισ. δολ. για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εν όψει Brexit! – «Οχι» είπαν οι Βρετανοί

Κολοσσιαία πρόταση της Κίνας 40 δισ. δολ. για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εν όψει Brexit! – «Οχι» είπαν οι Βρετανοί

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κολοσσιαία πρόταση της Κίνας 40 δισ. δολ. για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εν όψει Brexit! – «Οχι» είπαν οι Βρετανοί

Kολοσσιαίου οικονομικού ύψους πρόταση εξαγοράς του της εταιρείας που λειτουργεί το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange, LSE) έναντι περίπου 40 δισ. δολαρίων, κατέθεσε η… Κίνα (τυπικά πίσω από την πρόταση είναι η εταιρεία που λειτουργεί το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Exchanges and Clearing, HKEX), αλλά το Λονδίνο απέρριψε την πρόταση, καθώς υπολογίζεται ότι μέσα στα πρώτα τρία χρόνια μετά το Brexit, η αξία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα έχει διπλασιαστεί!

Ως αφορμή για την βρετανική άρνηση χρησιμοποιήθηκε η εμμονή στην εξαγορά της εταιρείας δεδομένων Refinitiv, την οποία δεν την θέλει η Κίνα, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία παράγει ανταγωνιστικό προς τις κινεζικές εταιρείες του είδους.

Η πρόταση αγοράς του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έχει να κάνει με τις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό κέντρο από την έξοδό του από την ΕΕ και την… «είσοδό» του στην παγκόσμια ελεύθερη αγορά.

Η συγχώνευση θα βοηθούσε και τα δύο χρηματιστήρια να ανταγωνισθούν τα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπως το ICE και το CME.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του HKEX πιστεύει ότι η προτεινόμενη συγχώνευση με το LSEG αποτελεί μία ιδιαίτερα ελκυστική στρατηγική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ηγέτη σε υποδομή αγοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

To ΗΚΕΧ, το οποίο έχει ήδη μία βάση στο Λονδίνο ως ιδιοκτήτης του Χρηματιστηρίου Μετάλλων της βρετανικής πρωτεύουσας, το οποίο μάλιστα έχει παίξει κομβικό ρόλο στη στήριξη της θέσης του Σίτι του Λονδίνου ως κυρίαρχου παγκόσμιου κέντρου διαπραγμάτευσης μετάλλων.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζει ότι «Το HKEX είναι πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη και διαμόρφωση των μακροπρόθεσμων ρόλων τόσο του Λονδίνου όσο και του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών κέντρων», αλλά το θέμα, παρά το απίστευτο ύψος της οικονομικής προσφοράς (μιλάμε για μια εταιρεία που απλά λειτουργεί το Χρηματιστήριο) είναι κάτι παραπάνω από οικονομικό.

Βέβαια η Βρετανία θα γίνει μετά το Brexit, η πιο ελκυστική παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, καθώς θα συνδυάζει την ευελιξία των «φορολογικών παραδείσων» με την φερεγγυότητα του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αλλά και πάλι οι πολιτικοί λόγοι είναι ισχυρότεροι: Το Λονδίνο ξέρει ότι από πίσω από την πρόταση είναι το Πεκίνο.

Δημοσίευση στα Social Media

Newskamatero

Related Posts

Oλλανδία: Πυροβολισμοί στην πόλη Ντόρντρεχτ – Αναφορές για τρεις νεκρούς

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Oλλανδία: Πυροβολισμοί στην πόλη Ντόρντρεχτ – Αναφορές για τρεις νεκρούς

ΟΜΟΛΟΓΙΑ – ΣΟΚ: Υπερόπλα τίναξαν στον αέρα τη ρωσική βάση!

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΜΟΛΟΓΙΑ – ΣΟΚ: Υπερόπλα τίναξαν στον αέρα τη ρωσική βάση!

Συνελήφθη στα Σκόπια η ειδική εισαγγελέας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Συνελήφθη στα Σκόπια η ειδική εισαγγελέας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος

Πως μπλοκάρει ο Σαλβίνι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τους μετανάστες

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πως μπλοκάρει ο Σαλβίνι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για τους μετανάστες

Μάχες σώμα με σώμα στην ΝΑ Τουρκία: Oι Κούρδοι σκότωσαν τον Ταξίαρχο διοικητή των τουρκικών ειδικών δυνάμεων (βίντεο)

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μάχες σώμα με σώμα στην ΝΑ Τουρκία: Oι Κούρδοι σκότωσαν τον Ταξίαρχο διοικητή των τουρκικών ειδικών δυνάμεων (βίντεο)

Ο Πούτιν έβαλε δερμάτινα, καβάλησε μηχανή και γιόρτασε με τους «Λύκους της Νύχτας» στην Κριμαία

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Πούτιν έβαλε δερμάτινα, καβάλησε μηχανή και γιόρτασε με τους «Λύκους της Νύχτας» στην Κριμαία

Εύα Λονγκόρια και Τζένιφερ Λόπεζ καλούν τις ΗΠΑ «να καταδικάσουν το μίσος»

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εύα Λονγκόρια και Τζένιφερ Λόπεζ καλούν τις ΗΠΑ «να καταδικάσουν το μίσος»

Χρεοκοπία της Αλβανίας βλέπει το Βερολίνο: «Δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις για την ΕΕ – Θα χρεοκοπήσετε»

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χρεοκοπία της Αλβανίας βλέπει το Βερολίνο: «Δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις για την ΕΕ – Θα χρεοκοπήσετε»

Create AccountLog In Your Account