ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κλειστά από σήμερα τα χερσαία Βόρεια σύνορα της Ελλάδας λόγω κορωνοϊού – Οι νέοι κανόνες

1 min read

Νέοι κανόνες ισχύουν από χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα της χώρας, δηλαδή στα βόρεια σύνορα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκεκριμένα:

– Από τον Προμαχώνα εισέρχονται Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διέλευση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Από την Κακαβιά εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές ή ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση επιτρέπεται στους ιδιώτες από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές και σε αυτή την περίπτωση διέρχονται όλο το 24ωρο.

Επιπρόσθετα, οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα, στους χώρους που έχουν δηλώσει κατά την συμπλήρωση του PLF τους.

– Από τους Ευζώνους και τους Κήπους εισέρχονται μόνο Έλληνες πολίτες, κάτοικοι, κάτοχοι άδειας παραμονής, καθώς και για απολύτως αναγκαίες επαγγελματικές και ιατρικές μετακινήσεις. Η διέλευση και σε αυτή την περίπτωση επιτρέπεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ μόνο, ενώ οι εμπορευματικές μεταφορές διέρχονται όλο το 24ωρο.

– Τέλος, το Νυμφαίο, το Ορμένιο και η Εξοχή είναι ανοιχτά μόνο για εμπορευματικές μεταφορές όλο το εικοσιτετράωρο μόνο με τον οδηγό του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στη χώρα εξακολουθεί να απαιτείται PLF και η επίδειξη αρνητικού τεστ PCR το οποίο να έχει διεξαχθεί μέχρι και 72 ώρες πριν, ενώ πλέον όλοι οι εισερχόμενοι υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ για να επαληθευτεί η ορθότητα του τεστ. Επιπλέον, στους οδηγούς των εμπορευματικών μεταφορών θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Ακόμη το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής είναι κλειστό από χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι έλεγχοι εντατικοποιούνται ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Σταθερή παραμένει η έκκληση για πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς «όσο πιο συνεπείς είμαστε στην εφαρμογή τους, τόσο πιο γρήγορα θα αποδώσουν».

Χαρδαλιάς: Μόνο Έλληνες ή με άδεια παραμονής μπαίνουν στη χώρα – Πώς θα γίνει άρση  του lockdown 

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής για τις εξελίξεις στον νέο κορωνοϊό ανακοίνωσε το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς, όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Όπως τόνισε, η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθώς και στις μεταφορές (φορτηγά), καθόλη τη διάρκεια.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε: 

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν έχει μειωθεί. Οι μετακινήσεις συμβάλλουν σημαντικά και ως εκ τούτου θα ισχύουν τα εξής:

1)Από τον Προμαχώνα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Για τις μεταφορές, η διέλευση επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

2)Από την Κακκαβιά επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες ή με άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ. Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, στον χώρο που έχουν δηλώσει στο PLF τους.

3)Από Ευζώνους και Κήπους μόνο σε Έλληνες πολίτες, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ.

4)Νυμφαίο, Ορμένιο μόνο Έλληνες πολίτες και για μεταφορές.

5)Η Κρυσταλοπηγή είναι ήδη από σήμερα κλειστή.

Επιπλέον για όλες τις ελεύσεις χρειάζεται αρνητικό τεστ, το οποίο τα τεστάρεται από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες».

Πώς θα γίνει άρση  του lockdown

Στο ζήτημα της άρσης του lockdown κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ερωτηθείς ειδικότερα εάν θα είναι καθολική ή ανά περιοχή.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, η άρση του lockdown είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλους.

“Με βάση τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση σταδιακά και με προσεκτικό τρόπο, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί θα ξεκινήσουμε και με βάση τα δεδομένα, τη σταδιακή άρση του lockdown”.

Εξήγησε, δε, στη συνέχεια ότι “η πρόθεση είναι προφανώς να πάμε σε μία σταδιακή καθολική” άρση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πανάκεια. Η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε την άλλη εβδομάδα, επανέλαβε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.