ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες… Τα κόκκινα δάνεια επανακάμπτουν

1 min read

Η Handelsblatt εστιάζει στις ελληνικές τράπεζες και τον αυξημένο κινδύνο αθέτησης δανείων εξαιτίας της πανδημίας, όπως ανέφερε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε τραπεζικό φόρουμ στην Κύπρο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η εφημερίδα παρατηρεί: «Η πανδημία αφήνει τεράστια ίχνη στα βιβλία των ελληνικών τραπεζών (…).

Στο αποκορύφωμα της κρίσης πάνω από το 50% των χορηγηθέντων δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα. Αυτή τη στιγμή ανέρχονται στο 35%. Όμως αυτό εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,8% στα μέσα του 2020.» Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να μειώσουν το ποσοστό κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021, όμως οι συνθήκες της πανδημίας προκαλούν «οπισθοδρόμηση».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο «μορατόριουμ πληρωμών δανείων» που σταδιακά λήγει φέτος. «Ωστόσο μένει να δούμε πόσοι οφειλέτες θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ξανά τα δάνειά τους» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Ειδικοί του κλάδου αναμένουν ότι μετά το τέλος του μορατόριουμ, το 25% ή περισσότερο των δανείων που έχουν ανασταλεί θα καταστoύν μη εξυπηρετούμενο». Tο ρεπορτάζ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για σύσταση «κακής τράπεζας», στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια όγκου περίπου 40 δις ευρώ.

Κλείνοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο Στουρνάρας βλέπει την «κακή τράπεζα» ως συμπλήρωμα του προγράμματος Hρακλής, το οποίο η κυβέρνηση παρουσίασε το 2019 και το οποίο επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν επισφαλή δάνεια (…) Το πρόγραμμα Ηρακλής έχει ως στόχο να βοηθήσει τράπεζες να επιτύχουν έναν στόχο που έθεσε η Κομισιόν: σύμφωνα με αυτόν, θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων σε 5% ως το τέλος του 2022.»

Δημοσίευση στα Social Media