ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Καταπέλτης το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας: Το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει, ξεχάστε την έκδοση νέου χρέους

1 min read

Περαιτέρω ώθηση στην συζήτηση σχετικά με νέα κοινά χρέη για την ενεργειακή μετάβαση και την υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης έδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, στη Γερμανία.
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους περίπου 807 δισεκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται μέσω έκδοσης κοινού χρέους, είναι συμβατό με το γερμανικό Δίκαιο.
Με τον τρόπο αυτό, απορρίφθηκαν δύο αγωγές κατά του προγράμματος.
Σημειώνεται πως, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει ένα τόσο μεγάλο χρέος, για το οποίο η Γερμανία και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ευθύνονται με το μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Οι ενάγοντες είχαν υποστηρίξει ότι η Γερμανία αναλάμβανε σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους, ειδικά εάν μια χώρα της ΕΕ χρεοκοπούσε ή έφευγε από την ΕΕ.
Ακόμα κι αν αυτό το ερώτημα καταλάμβανε πολύ χώρο στις αγωγές και στην προφορική ακρόαση στην Καρλσρούη, οι δικαστές το έθιξαν μόνο στην ετυμηγορία τους.
Με μια έκτακτη απόφαση την περασμένη άνοιξη, επέτρεψαν στον Γερμανό πρόεδρο Walter Steinmeier να υπογράψει τον νόμο.
Τότε, οι δικαστές είχαν αποφασίσει ότι, και στη χειρότερη περίπτωση, εάν άλλες χώρες της ΕΕ αποτύγχαναν, η Γερμανία θα μπορούσε να φέρει εις πέρας τις δημιουργούμενες οικονομικές υποχρεώσεις.
Στην ετυμηγορία της Τρίτης, οι δικαστές ασχολήθηκαν κυρίως με το ερώτημα εάν η ΕΕ είχε υπερβεί τις εξουσίες της αναλαμβάνοντας κοινό χρέος.
Στην ετυμηγορία τους, οι δικαστές ξεκαθαρίζουν ότι το χρέος της ΕΕ τους προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους.
«Οι δικαστές λένε ότι υπάρχει πιθανότητα η ΕΕ να έχει υπερβεί τις αρμοδιότητές της με το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι παραβιάστηκαν οι ευρωπαϊκές συνθήκες» λέει ο Mattias Wendel, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.
«Σε κάθε περίπτωση, από τη σκοπιά τους, η αθέτηση της σύμβασης δεν είναι εμφανής».
Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της Γερουσίας εξακολουθεί να απορρίπτει το ταμείο οφείλεται στο ότι οι δικαστές εξέτασαν μόνο εάν υπήρχε προφανής παραβίαση αρμοδιοτήτων.
Μάλιστα, ένας συνταγματικός δικαστής παραιτήθηκε εντελώς: ο Peter Müller δεν υποστήριξε την ετυμηγορία.
Κατά την άποψή του, το αναπτυξιακό πρόγραμμα είναι το πρώτο βήμα προς μια ένωση στην οποία η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τα χρέη άλλων.
«Η πραγματική έκπληξη ήταν ότι οι δικαστές δεν παρέπεμψαν αυτό το ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», λέει ο Wendel.
«Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει νομική σαφήνεια.
Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πού ακριβώς βρίσκονται τα όρια αρμοδιοτήτων και αυτό είναι νομικά μη ικανοποιητικό».
Οι ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένου του καθηγητή νομικής Bernd Lucke, δεν μπορούν να προσφύγουν οι ίδιοι στο ΔΕΚ.
Οι δικαστές εκεί δέχονται μόνο υποθέσεις που παραπέμπονται εκεί από εθνικά δικαστήρια ή όταν προσφεύγουν άτομα που θίγονται άμεσα από το δίκαιο της ΕΕ.

Προϋποθέσεις για μελλοντικές κοινές οφειλές

Ταυτόχρονα, οι δικαστές σκιαγράφησαν στην απόφασή τους υπό ποιες προϋποθέσεις η ΕΕ μπορεί να έχει περαιτέρω κοινά χρέη στο μέλλον.
Οι δικαστές απαιτούν ο σκοπός τυχόν έκδοσης νέου χρέους και το μέγεθός του να είναι σαφώς καθορισμένοι, προσωρινό και το ποσό του νέου χρέους που λαμβάνεται να μην υπερβαίνει τον υπόλοιπο προϋπολογισμό της ΕΕ.
Προς το παρόν, ωστόσο, μπλοκάρουν την είσοδο σε μια μόνιμη «ένωση χρέους», στην οποία η ΕΕ θα μπορεί να αναλαμβάνει χρέη σαν κράτος για να χρηματοδοτήσει το έργο της.
«Το δικαστήριο λέει ξεκάθαρα ότι η διάρκεια και ο όγκος του νέου χρέους πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια» δήλωσε ο Thu Nguyen, συνεργάτης στο Jacques Delors Centre του Βερολίνου.
«Ωστόσο, οι δικαστές αποκλείουν ένα μόνιμο ταμείο χωρίς χρονικό περιορισμό σύμφωνα με τις τρέχουσες συμβάσεις».
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα εμπόδια για νέο προσωρινό χρέος είναι τόσο χαμηλά που ανοίγουν τον δρόμο για νέα έργα όπως αυτά που συζητούνται επί του παρόντος στην Ευρώπη.
«Τα εμπόδια που εγείρει το δικαστήριο όσον αφορά τις προσπάθειες των Βρυξελλών να εκτελέσει καθήκοντα που χρηματοδοτούνται από το χρέος δεν είναι τόσο αυστηρά και υψηλά όσο κάποιοι ήλπιζαν και άλλοι φοβούνταν», λέει ο Martin Nettesheim, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Tubingen.
«Όλοι γνωρίζουμε πόσο δημιουργική μπορεί να είναι η Επιτροπή χαρακτηρίζοντας τα μέσα μοναδικά».
«Με τον ούριο άνεμο από την Καρλσρούη, η πίεση από τις Βρυξέλλες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αυξηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του χρέους των νέων προγραμμάτων της ΕΕ», προειδοποιεί ο Friedrich Heinemann από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας.
Την Κυριακή, η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε ένα «ταμείο κυριαρχίας» για την επιδότηση της καινοτομίας.
Στο μεταξύ, ο Pascal Donohoe, που επανεξεκλέγη πρόεδρος του Eurogroup, προς το παρόν αποκλείει ένα νέο ταμείο που θα χρηματοδοτείται με κοινό χρέος.
«Ορισμένες κυβερνήσεις ζητούν δημόσια νέα μοντέλα χρηματοδότησης και νέα χρηματοδότηση.
Αλλά η μόνη συναίνεση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και η μόνη συμφωνία που υπάρχει σχετίζεται με τα μέσα που έχουμε ήδη συμφωνήσει να χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ιρλανδός πολιτικός.
«Η τρέχουσα μόνη πολιτική συμφωνία καλύπτει τα υπάρχοντα δημοσιονομικά μέσα και το NextGeneration EU και τη χρήση του. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική συναίνεση για οτιδήποτε υπερβαίνει αυτό.
Τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν επαρκή για να ανταποκριθούν στις τρέχουσες προκλήσεις» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.