ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
27 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κακοκαιρία Ιανός Ο Συνολάκης προτείνει την εκκένωση παράκτιων περιοχών

1 min read

Για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, μίλησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι κάτοικοι στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες.

Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία», είπε.https://www.megatv.com/embed/?p=38625031

Η κακοκαιρία «Ιανός» που θα διαρκέσει έως το Σάββατο έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία της και ο μεσογειακός κυκλώνας κατευθύνεται από την Ιταλία προς το Ιόνιο.

Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει ραγδαία, με τις υπηρεσίες από την Κεντρική Ελλάδα έως και την Κρήτη να έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται η χώρα να επηρεαστεί από την κακοκαιρία «Ιανό».

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane).

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Από σήμερα μέχρι το Σάββατο, αναμένεται να χτυπήσει και την χώρα μας, με τον κρατικό μηχανισμό να προειδοποιεί τους πολίτες για πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η πιο δύσκολη μέρα θα είναι η Παρασκευή, όταν ο «Ιανός» θα φτάσει και στην Αττική. Ισχυρές βροχές, σποραδικές καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις, αλλά και σφοδροί άνεμοι που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10-11 μποφόρ θα συνθέσουν το σκηνικό των επόμενων ημερών.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Κακοκαιρία θα επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Η τελευταία δορυφορική φωτογραφία από τη NASA

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.