ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Και στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ και στο ΣΚΟΠΙΑΝΟ! Ο ΟΗΕ αγνοεί Ιστορία, Πολιτισμό και Δίκαιο των Λαών…

1 min read

Για δεκαετίες, τα Ηνωμένα Έθνη ψάχνουν δήθεν την «χρυσή τομή» στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας -κατά διαστήματα- γεφυρωτικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και με το θέμα των Σκοπίων. Ειδικά τον τελευταίο καιρό, αναζητείται ονομασία και γενικότερα πλαίσιο λύσης -συμπεριλαμβάνοντας τον όρο «Μακεδονία»- με σκοπό να γίνει αποδεκτό στις δυο χώρες. Για να υπάρξει όμως προοπτική επίλυσης ενός διεθνούς και περιφερειακού προβλήματος, στη βάση αντικειμενικής και δίκαιης αντιμετώπισής του, θα πρέπει εκ των προτέρων να έχουν διαμορφωθεί όλες εκείνες οι συνθήκες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το πλαίσιο αποδοχής και εφαρμογής μιας σωστής συμφωνίας.Πέρα από τις όποιες πραγματιστικές-ρεαλιστικές ή υπερβολικές-ακραίες επιδιώξεις της κάθε πλευράς και του κάθε εμπλεκόμενου μέλους, η διαχείριση ενός τέτοιου ζητήματος από τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει να στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Εάν οι όποιες διαμεσολαβήσεις και τα σχέδια λύσης με «χρυσές τομές» και «ισορροπημένες προτάσεις» δεν βασίζονται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στο Κράτος Δικαίου, στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και στον πλήρη σεβασμό των συνόρων, του Δικαίου της Θάλασσας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, τότε είναι παράνομες, ανήθικες και καταδικασμένες σε αποτυχία.

Η διαχείριση και η προσπάθεια επίλυσης ζητημάτων όπως του Κυπριακού και του Σκοπιανού δεν μπορεί να αγνοεί την ιστορική διαδρομή και τη σημερινή διάσταση των γεγονότων που επέφερε ο χρόνος, αλλά συνάμα δεν μπορεί να παραμερίζει τις προαναφερθέντες αρχές και αξίες πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κρατών. Εάν μελετηθούν οι ενέργειες, τα σχέδια λύσης και οι «χρυσές τομές» των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό από το 1974, διαπιστώνεται ότι παραβλέπονται ουσιαστικά στοιχεία που συνθέτουν το όλο πρόβλημα, που, είναι διεθνές πρόβλημα ξένης επιδρομής, εισβολής και κατοχής. Παραβλέπονται η συστηματική προσπάθεια τουρκοποίησης και ισλαμοποίησης των κατεχομένων περιοχών και ο συνεχής εποικισμός που συνιστά ένα από τα σοβαρότερα εγκλήματα πολέμου.

Οι εκάστοτε αξιωματούχοι του ΟΗΕ φέρονται ως Πόντιοι Πιλάτοι παρακινούμενοι από δυνάμεις με πάγια στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και στηριζόμενοι στα συγκρουόμενα συμφέροντα που αμαυρώνουν την αποστολή του διεθνούς οργανισμού και ειδικότερα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, δυστυχώς, αξιοποιούν στο έπακρο τις κατά περιόδους αδυναμίες και υποχωρήσεις της Λευκωσίας και της Αθήνας. Επομένως, η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στο Κυπριακό, όπως εκδηλώνεται όλα αυτά τα χρόνια, δεν οδηγεί σε αμοιβαία αποδεκτή, επωφελή και καθαρή λύση για το σύνολο του λαού της Κύπρου, γιατί απλούστατα παραμερίζει την ουσία του προβλήματος και τις συνέπειές του.

Σε παράλληλη πορεία φαίνεται ότι κινείται και η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ στο Σκοπιανό. Και δεν είναι μόνο οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις μερίδας της σκοπιανής ηγεσίας, καθώς και οι διάφορες στρατηγικές σκοπιμότητες άλλων κρατών που σπρώχνουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι και ο εν μέρει παραμερισμός των κόκκινων γραμμών από μέρους της ελληνικής ηγεσίας.

Τόσο λοιπόν στο Κυπριακό, όσο και στο Σκοπιανό, η διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών είναι ελλιπής και προβληματική. Δεν οδηγεί σε σωστές και διαρκείς λύσεις, γιατί αγνοεί την Ιστορία, τον Πολιτισμό και το Δίκαιο των Λαών που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Του Πανίκου Παναγιώτου
Σκίτσο εξωφύλλου του Κυριάκου Γκούμα
Πηγή: hellasjournal

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.