ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ξεκινούν οι εναλλακτικές λύσεις μείωσης προσωπικού στις τράπεζες

1 min read

Ξεκινούν οι εναλλακτικές λύσεις μείωσης προσωπικού στις τράπεζες



Της Νένας Μαλλιάρα

Τις εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του προσωπικού τους, βάζουν σε εφαρμογή οι τράπεζες, προμηνύοντας τριγμούς στη “συμφωνία ειρήνης” που είχαν επιτύχει τα τελευταία χρόνια με την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι δύο πλευρές καλούνται πλέον να συμπορευτούν στη βάση συμβιβασμού λεπτών ισορροπιών και αναπόφευκτων σκληρών δεδομένων, τα οποία δεν αφήνουν αμέτοχη ούτε την κυβέρνηση, δεδομένου ότι ανοίγουν προοπτικά ένα ακόμη κοινωνικό μέτωπο.

Το φλέγον ζήτημα των αλλαγών που έρχονται, ραγδαία πλέον, στην απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο, μπαίνει για πρώτη φορά σήμερα στο τραπέζι τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας με συμμετοχή επίσης της Τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ. Αιτία της συνάντησης είναι η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να μεταφέρει 120 εργαζομένους σε τρίτες εταιρίες ιδιωτών ξένες προς την ίδια την Τράπεζα, υλοποιώντας δεσμεύσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης του 2015.

Ειδικότερα, η Τράπεζα προχώρησε σε συμφωνία μεταφοράς των οργανικών μονάδων ασφάλειας και καθαριότητας σε τρίτες εξειδικευμένες εταιρίες παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών. Η μεταφορά διέπεται από το ΠΔ 178/2002, το οποίο διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης τμήματος επιχείρησης, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται παράλληλα και οι περίπου 120 εργαζόμενοι στις μονάδες αυτές χωρίς να θίγονται οι συμβάσεις εργασίας τους, οι οποίες διατηρούνται και υπό τον νέο φορέα της μονάδας με τους ίδιους όρους εργασίας. Επιπρόσθετα, διατηρείται σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και οι υφιστάμενοι όροι των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων τους μέχρι την αποπληρωμή τους.



Το ανωτέρω πλαίσιο, ωστόσο, δεν φαίνεται να καθησυχάζει την ΟΤΟΕ, η οποία το θεωρεί ως εναρκτήριο λάκτισμα “και για άλλες συγκαλυμμένες απολύσεις στο μέλλον με τη μέθοδο της απόσχισης μονάδων, τομέων και υπηρεσιών της Τράπεζας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της. Αίτημα της ΟΤΟΕ στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας θα είναι να εξεταστούν άλλοι τρόποι αποχώρησης προσωπικού που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.  Αφού, όπως αναφέρει, τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς με βάση πλάνα αναδιάρθρωσης, μείωσε το προσωπικό της κατά 5.000 εργαζόμενους χωρίς απολύσεις, με άλλες διαδικασίες που είχαν τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και διασφάλιζαν το κλίμα ηρεμίας και συνοχής στον εργασιακό χώρο.

Οι εξελίξεις που δρομολογεί η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς, πάντως, είναι ενδεικτικές των αναπόφευκτων αλλαγών που έρχονται με ταχύτητα σε επίπεδο απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο. Πρόκειται για αλλαγές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου με νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, καθώς τα οικονομικά κίνητρα των τελευταίων δεν είναι ελκυστικά, αλλά επιπλέον απευθύνονται πια σε νεότερους εργαζόμενους που δεν έχουν λόγο να αποφασίσουν οικειοθελώς την αποχώρησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν επεξεργαστεί πρόταση που προβλέπει την απόσχιση τμημάτων, των οποίων οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν πλήρως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η τράπεζα θα δεσμεύεται να συνεχίσει να τους απασχολεί ως εξωτερικούς συνεργάτες για τουλάχιστον μία διετία.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση των τραπεζών για περαιτέρω συρρίκνωση της παρουσίας τους και συνακόλουθα του προσωπικού τους δεν είναι μόνο απόρροια των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει στον SSM. Είναι προφανές ότι μετά την πολυετή κρίση στη διάρκεια της οποίας χάθηκε το 25% του εθνικού εισοδήματος, οι τράπεζες έχουν απομείνει με ελάχιστες τραπεζικές εργασίες. Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις εισβάλλουν καταιγιστικά και στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επιτάσσοντας την αλλαγή του τραπεζικού μοντέλου λειτουργίας των δύο τελευταίων δεκαετιών.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.