Τρ. Οκτ 27th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ιράν κατά ΗΠΑ για το «μπλόκο» στις εξαγωγές πετρελαίου – Απειλεί να κλείσει το Στενό του Χορμούζ

1 min read

Το Ιραν θεωρεί παράνομη την ανακοίνωση των ΗΠΑ να σταματήσει τις εξαίρεση οκτώ χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, για να αγοράζουν φθηνό ιρανικό πετρέλαιο – Οι Φρουροί της Επανάστασης απειλούν να κλείσουν το Στενό του Χορμούζ 

Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει το Ιράν, μετά τηναπόφαση των ΗΠΑ να τερματίσει την εξαίρεση που επέτρεπε σε οκτώ χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. 

Η Τεχεράνη θεωρεί «παράνομες» τις αμερικανικές κυρώσεις και προσπαθεί να εξουδετερώσει την αμερικανική απόφαση. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι η χώρα συνεχίζει τις συνομιλίες με τους εταίρους της και ιδίως με τους Ευρωπαίους, για τα θέματα αυτά.

Απειλούν να κλείσουν το Στενό του Χορμούζ

Πέραν των διπλωματικών επαφών, η ιρανική πλευρά εξετάζει και πιο δραστικά μέτρα. Οι Φρουροί της Επανάστασης, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επανέλαβαν την απειλή να κλείσουν το στρατηγικής σημασίας Στενό του Χορμούζ. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή του σώματος, ναύαρχο Αλιρεζά Τανγκσιρί, «με βάση το διεθνές δίκαιο το Στενό του Χορμούζ είναι θαλάσσιος δίαυλος και αν μας απαγορευτεί να τον χρησιμοποιούμε, θα τον κλείσουμε». «Σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής, δεν θα έχουμε τον παραμικρό δισταγμό να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα ιρανικά θαλάσσια ύδατα», διεμήνυσε μέσω του ημιεπίσημου πρακτορείου Fars. 

Εξάλλου, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tasnim, σημείωσε ότι οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου δεν θα πέσουν στο μηδέν, ανεξαρτήτως αν θα συνεχιστούν οι εξαιρέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ή όχι. Παρακολουθούμε και αναλύουμε όλα τα πιθανά σενάρια και τις προϋποθέσεις για την αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών της χώρας και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα… Το Ιράν δεν περιμένει την απόφαση της Αμερικής (…) Έχουμε χρόνια εμπειρίας στην εξουδετέρωση των προσπαθειών των εχθρών να επιφέρουν πλήγματα στη χωρα μας, είπε η πηγή αυτή.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.