ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία, συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο

1 min read

Συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία, η οποία είδε το ΑΕΠ του β’τριμήνου στο -0,9%, ενώ το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με συρρίκνωση 1,6%. Οι δαπάνες επιχειρήσεων, οι επενδύσεις στο real estate και οι κρατικές δαπάνες σημείωσαν πτώση, εκπλήσσοντας δυσάρεστα την αγορά που ανέμενε ανάπτυξη 0,3%. Τα στοιχεία έρχονται μία μέρα μετά την άνοδο των επιτοκίων κατά 75 μβ από την Fed και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και της υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ πως η οικονομία δεν θα περάσει στην ύφεση.

Στα άλλα οικονομικά νέα της ημέρας, «παράθυρο» για μια νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων μελλοντικά, άφησε ο διοικητής της Fed μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε δεύτερη διαδοχική αύξησή τους κατά 75 μονάδες βάσης. «Μια άλλη μεγάλη αύξηση μπορεί να είναι απαραίτητη», πρόσθεσε για να τονίσει πως θα χρειαστεί σε κάποιο σημείο η Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό αυτό. «Είναι απαραίτητο να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», υπογράμμισε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Fed, ο Πάουελ σημείωσε πως η Κεντρική Τράπεζα έχε τα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον προαναφερόμενο στόχο, ο οποίος, όπως επισήμανε, παραμένει υψηλός και για αυτό το λόγο παραμένει ως κατάλληλη στρατηγική η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Διευκρίνισε πάντως ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία και τις εξελίξεις που θα σημειωθούν στην οικονομία. «Μέχρι τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα έχουμε άλλες δύο μετρήσεις του πληθωρισμού και άλλες δύο μετρήσεις για την αγορά εργασίας και θα πάρουμε την απόφαση μας τότε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την περασμένη Δευτέρα πως η χώρα του δεν βιώνει ύφεση, μολονότι οι αριθμοί για την ανάπτυξη που θα δημοσιοποιηθούν εντός της εβδομάδας ενδέχεται να δείξουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.