ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο αποτροπής ενός πιθανού τουρκικού σεναρίου τύπου “Ναγκόρνο Καραμπάχ

1 min read

 Τα βλέμματα νοτίως της Κρήτης
Η Γαλλία ενισχύει την ναυτική της παρουσία στη Μεσόγειο έχοντας κατά νου τυχόν τουρκικές προκλήσεις νοτίως της Κρήτης.

Στην περιοχή αυτή ο Μακρόν γνωρίζει ότι έχουν δοθεί άδειες στην TOTAL και μετά την αναγγελία-απειλή της Άγκυρας για έρευνες στην ίδια περιοχή σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, εκτιμά τυχόν εξελίξεις με αποστολή τουρκικών πλοίων μετά την νίκη των Τούρκων στο Καραμπάχ.

Ενδεικτικό των γαλλικών προθέσεων κατά της Άγκυρας είναι η δήλωση Μακρόν.

“Η Γαλλία επιμένει ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει κάθε είδους προκλητικές ενέργειες σχετικά με τη σύγκρουση Αρμενίων-Αζέρων στην περιοχή της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Άγκυρα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο μια μελλοντική συμφωνία.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι μελετά τις λεπτομέρειες της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους θα πρέπει με κάθε τρόπο να λαμβάνει υπόψη και να «διατηρεί» τα συμφέροντα του Γερεβάν.

Η Γαλλία κινείται σε μια ανεξάρτητη κατά κάποιο τρόπο πορεία στην Μεσόγειο αφού διαβλέπει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει την τουρκική παρουσία σε περιοχές που αποτελούν “ενεργειακά φιλέτα”, ενώ έχουμε και το ζήτημα της ευρείας μετακίνησης Τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι για το σύνολο της ΕΕ, η οποία δεν κινείται όμως με την ίδια θέρμη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Ισχυρές οι ελληνογαλλικές σχέσεις
Οι καλές σχέσεις των Γάλλων με την Ελλάδα ως γνωστόν, δεν ευοδώθηκαν με την υπογραφή αμυντικού συμφώνου τον Ιούνιο, παρόλα αυτά παραμένουν ισχυρές και υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία για παράδειγμα.

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας την ίδια στιγμή είναι στο χειρότερο σημείο καθώς ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ετοιμάζει χοντρό χουνέρι στην Άγκυρα.

 Συγκεκριμένα, την διακοπή της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας θα προτείνει η γαλλική κυβέρνηση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

H γαλλική πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο της οργανωμένης αντεπίθεσης απέναντι στις προκλήσεις του Τούρκου προέδρου το τελευταίο διάστημα.

Το Παρίσι στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, μέσα σε ένα πλαίσιο υπακοής στους διεθνείς νόμους, αλλά και στήριξης των γαλλικών συμφερόντων.

Οι Γάλλοι ενδεχομένως ανησυχούν για μια πιθανότατη τουρκική προσπάθεια κεφαλαιοποιήσεως της δράσης τους στο Ναγκόρνο κατά της Αρμενίας, στην Α. Μεσόγειο αυτήν την φορά, καθώς η ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει ένα “κενό” διάστημα, το οποίο η Άγκυρα θα προσπαθήσει σίγουρα να εκμεταλλευθεί στο έπακρο.

Πιθανό κέντρο μιας τουρκικής πρόκλησης λογικά θα είναι το Καστελόριζο και οι πέριξ αυτού θαλάσσιες περιοχές. Ποτέ όμως ο “επιτιθέμενος” δεν έρχεται από εκεί που τον αναμένουν.  

Υπάρχουν πολλές “καυτές” περιοχές για πιθανή τουρκική πρόκληση μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο -Κύπρο.

Το σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι οπουδήποτε απαιτηθεί, ταχύτατα με τρομερή αποτελεσματικότητα, για να αποτρέψουν κάθε πιθανή τουρκική πρόκληση, τόσο απλά και δυναμικά.      

Δημοσίευση στα Social Media