ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ευρώπη εξοπλίζεται: Μεγάλη αύξηση στις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ 

1 min read

Η Ευρώπη εισέρχεται σε περίοδο ραγδαίας αύξησης των αμυντικών της δαπανών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες να πολλαπλασιάζουν τα κονδύλια για την θωράκισή τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε εξοπλιστικό πρόγραμμα 413 δις ευρώ υπεριπλασιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό ετησίως από τα 32 δις το 2017 στα 69 δις ευρώ το 2030.

Η πυρηνική αποτροπή μπαίνει στο επίκεντρο με την κατασκευή νέας γενιάς πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων μαζί με την κυβερνοάμυνα στο διάστημα αλλά και νέα υποβρύχια.

«Σε κάθε περίπτωση είναι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία που προκαλεί την ανάγκη για ασφάλεια στους περισσότερους εταίρους μας στην Ευρώπη. Υπάρχει η ουδετερότητα και θα πρέπει να κάνει τους Ρώσους σχολιαστές και τις ρωσικές αρχές να σκεφτούν τις χώρες, που ανέκαθεν επέλεγαν την επιφυλακτική ουδετερότητα για τόσες δεκαετίες και τώρα αποφάσισαν να την σπάσουν. Υπάρχει πραγματικά ένας φόβος», υποστήριξε ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας.

Εκτός της Γαλλίας ήδη η Πολωνία από τις αρχές του έτους ανακοίνωσε ότι το 4% του ΑΕΠ της θα πάει στην άμυνα. Προχωρά στην αγορά αεροσκαφών από Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα και drones από Τουρκία.

Την πρωτοκαθεδρία πάντως της έχει η Γερμανία ως προς την αλλαγή στάσης. Με αύξηση 100 δις ευρώ στους αμυντικούς εξοπλισμούς και στόχο τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της.

Τεράστια αύξηση στις αμυντικές δυνάμεις έχουν ανακοινώσει και οι τρεις χώρες της Βαλτικής, ενώ η Σουηδία θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση όταν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλλά δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Ανάλογη τάση υπάρχει στην Αυστραλία, στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία καθώς διαρκώς υπάρχει η καλλιέργεια ενός ψυχροπολεμικού κλίματος

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.