ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

28 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Ελλάδα μπαίνει στη… δίνη του «παγκόσμιου πόλεμου» του 5G

1 min read

Σκληρή -και, μάλιστα, με διαστάσεις σύγκρουσης υπερδυνάμεων– θα είναι η κόντρα για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας ή απλώς 5G των τριών παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς Nokia, Ericsson αλλά και άλλοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τις συμβάσεις των ελληνικών εταιριών για την ανάπτυξη των δικτύων, κόντρα στην κινεζική Huawei.

Η τελευταία εκτιμάται όμως πως σε επίπεδο ανάπτυξης και τεχνολογίας βρίσκεται περί τους 12 με 18 μήνες μπροστά από τους δυτικούς ανταγωνιστές της. Όμως, η κόκκινη κάρτα που έχει λάβει από την Ουάσινγκτον η κινεζική εταιρία (της έχει απαγορευτεί η εν λόγω δραστηριότητα στις ΗΠΑ, υπό την υποψία κατασκοπίας) καθιστά δύσκολη τη διείσδυσή της στην ελληνική αγορά. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για διαρροές ασφαλείας προς το Πεκίνο, ίσως όχι αδικαιολόγητα, αφού ως κινεζική εταιρία οφείλει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση

Όμως, οι λύσεις και τα τιμολόγια που προσφέρει παραμένουν άκρως ανταγωνιστικά, κάνοντας τη ζωή δύσκολη σε όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ναι μεν ανησυχούν, πλην όμως δεν συντάσσονται και πλήρως με την Ουάσινγκτον. Το θέμα συζητήθηκε ακροθιγώς μεταξύ ελληνικής και κινεζικής κυβέρνησης κατά τις συναντήσεις που έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο μεταξύ των δυο πλευρών, χωρίς όμως να έχει ακόμα διαφανεί οτιδήποτε.

Στην Ελλάδα ήδη Cosmote και Wind λειτούργησαν πιλοτικά δύο τοπικού βεληνεκούς δίκτυα 5G στον Χολαργό και την Καλαμάτα, αντίστοιχα. Όμως, οι διαγωνισμοί για τη διάθεση συχνοτήτων είναι μπροστά και όλοι βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού συμμαχιών πριν από τη μεγάλη μάχη για το 5G.

Δημοσίευση στα Social Media