ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
8 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η ακύρωση των F-35 και οι αποτελεσματικές πρωτοβουλίες

1 min read

Πώς μια πρωτοβουλία Ελλήνων των ΗΠΑ εξασφάλισε την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35 

 Η Θέση του “Φ”   

ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κλείσει το θέμα της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35. Και τούτο δεν έκλεισε τώρα, αλλά προ καιρού. Επανέρχεται, ωστόσο, από τους Τούρκους, οι οποίοι εκτός των άλλων, έδωσαν και προκαταβολή για την αγορά. Αυτό, της προκαταβολής, προφανώς και θα διευθετηθεί. Την ίδια ώρα η Τουρκία με απόφαση της Ουάσινγκτον απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών μαχητικών. Κι όλα αυτά επειδή η κατοχική δύναμη αγόρασε από τη Ρωσία τους S-400. Είναι γνωστό πως η Άγκυρα έχει ζητήσει να αγοράσει -στη βάση και της προκαταβολής που έδωσε- μαχητικά  F-16. Αυτό δεν είναι γνωστό κατά πόσο θα προχωρήσει. Κάποιοι στις ΗΠΑ δεν το αποκλείουν. Προφανώς και τίθεται θέμα για το πώς -στο τέλος- θα συμπεριφερθεί η Ουάσινγκτον στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς οι λόγοι που οδήγησαν τις ΗΠΑ να ακυρώσουν την πώληση των F-35 δεν εξέλιπαν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως και να θέλει να προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση, που δεν το ξέρουμε τούτο, το θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Κογκρέσο. Καθώς στο Κογκρέσο διαμορφώνεται μια αρνητική προσέγγιση έναντι του καθεστώτος Ερντογάν. Στο κογκρέσο είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν την εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας. 

ΣΥΝΕΠΩΣ το  θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε και αναμένεται ότι θα επιλυθεί σε μια ενδεχόμενη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πιθανότατα θα γίνει στην Γλασκώβη. Η συνάντηση δεν έκλεισε, ωστόσο, είναι πολύ δυνατόν να γίνει και θα είναι η πρώτη, από της ανάληψης της ηγεσίας των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Μπάιντεν με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

ΓΙΑ την ιστορία, αλλά και για να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στη φαρέτρα μας ως Ελληνισμός, θα πρέπει να αναφέρουμε πως το θέμα της τουρκικής παραγγελίας για τα F-35, που συζητείτο την ώρα που αγόραζε η Άγκυρα το ρωσικό πυραυλικό σύστημα, απέτρεψε η πρωτοβουλία που ανέλαβε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ανέλαβε το HALC πρωτοβουλίες και είχε αποτέλεσμα. Ξεκινώντας με μια ολοσέλιδη διαφήμιση στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και με παρεμβάσεις στη συνέχεια σε διάφορους θεσμούς της αμερικανικής διοίκησης, κατάφερε το ζήτημα τούτο να γίνει πρώτης γραμμής στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Αυτό το εγχείρημα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ουσιαστική και συνεχή συμβολή του αείμνηστου Νίκου Μούγιαρη. Αυτός στήριξε εμπράκτως την πρωτοβουλία και πάλεψε μαζί με τους συνεργάτες του. 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι στη διαφήμιση στην εφημερίδα New York Times, περιελάμβανε μια φωτογραφία του κατάμαυρου F-35, με συγκεκριμένο μήνυμα: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία». Και εξηγείτο γιατί έπρεπε εκείνη η πώληση να μην γίνει. Και τα μηνύματα πήγαν στο πολιτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και η εξέλιξη -της ακύρωσης δηλαδή της παραγγελίας- είχε και αποτέλεσμα. Σημαντικό για τον Ελληνισμό, τους Αρμένιους, τους Κούρδους και συνιστούσε ράπισμα για την κατοχική Τουρκία. 

ΤΕΤΟΙΕΣ πρωτοβουλίες, που ειρήσθω εν παρόδω πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες σε Αθήνα και Λευκωσία, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν με τις παρεμβάσεις της ομογένειας. Φτάνει, βέβαια, αυτές να είναι στοχευμένες, σοβαρές, συστηματικές, μεθοδικές. Όπως αυτές του HALC, που ίδρυσε και στήριξε ο Νίκος Μούγιαρης. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.