Πα. Οκτ 30th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΗΠΑ: Το Ιράν πρέπει να πάψει να εμπλουτίζει ουράνιο

1 min read

Το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για να αυξήσει τη δυνατότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο, πρέπει να σταματήσει εντελώς αυτή τη δραστηριότητα, επανέλαβε την Τρίτη η διπλωματία των ΗΠΑ.

Στην ομιλία του για το Ιράν που εκφώνησε τον Μάιο, λίγο μετά την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο «ήταν σαφής: το Ιράν πρέπει να σταματήσει τον εμπλουτισμό (ουρανίου) και δεν πρέπει ποτέ να επιδιώξει την επεξεργασία πλουτωνίου», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ.

Το Ιράν «δεν πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δρομολογεί ένα σχέδιο με στόχο να αυξήσει τις δυνατότητές της να εμπλουτίζει ουράνιο, κλιμακώνοντας την πίεση στους Ευρωπαίους, που επιδιώκουν να διασώσουν τη διεθνή συμφωνία του 2015, η οποία είχε στόχο η Ισλαμική Δημοκρατία να μην αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ιρανό αντιπρόεδρο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί το σχέδιο αυτό «δεν παραβιάζει» το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία του 2015.

Η Ουάσινγκτον επαναφέρει σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχε επιβάλει πριν από το 2015 κι έχει απειλήσει να υιοθετήσει νέες κυρώσεις, που λέει πως θα είναι «οι πιο ισχυρές στην ιστορία» για να πιέσει το Ιράν να εγκαταλείψει την «αποσταθεροποιητική» κατά την αμερικανική κυβέρνηση δραστηριότητά του και επιρροή του στη Μέση Ανατολή.

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.