ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
9 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γιατί ο ελληνικός στρατός δεν πρέπει να πάει στην Ουκρανία: Το δίδαγμα της Ιστορίας

1 min read

Η Ιστορία δείχνει ότι η Ελλάδα δεν θα είχε συμφέρον να πάει σήμερα στην Ουκρανία και να πολεμήσει κατά της Ρωσίας.

Ιανουάριος 1919. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν έτοιμη να στείλει τμήμα του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, σε πλήρη ταύτιση με τη δυτική γεωστρατηγική.

Η Γαλλία είχε ζητήσει τη στρατιωτική στήριξη της Ελλάδας απέναντι στους Σοβιετικούς με αντάλλαγμα την παροχή στήριξης για την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας: Της Ελλάδας των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.

Το 1919 λοιπόν άνοιξε ο δρόμος για αυτό το όραμα που επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Σεβρών, αλλά καταστράφηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στον Σαγγάριο Ποταμό και έληξε με τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Ιανουάριος 2022. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διευκολύνει τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να βρεθούν στην Ουκρανία σε επίδειξη δύναμης απέναντι στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Έχει προηγηθεί σε παλαιότερο χρόνο η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που παραδέχεται ότι οι Έλληνες «μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον».

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πολεμήσει η Ελλάδα

«Το 1919 ο Βενιζέλος έστειλε τον ελληνικό στρατό στην Ουκρανία, ενώ είχε λάβει το αντάλλαγμα της Ιωνίας. Είχε κερδίσει τα παράλια της Μικράς Ασίας» υπενθυμίζει ο δικηγόρος Γιάννης Χατζηαντωνίου.

«Σήμερα ο ελληνικός στρατός δεν έχει λόγο να βρεθεί στην Ουκρανία αφού δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Τότε υπήρχε συμφέρον τακτικής. Σήμερα δεν έχει υπάρχει κάτι τέτοιο, ούτε συμφέρον στρατηγικής» προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι είναι ως προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην απειληθεί η Ρωσία στα σύνορά της και τελικά να παραμείνει παγκόσμια δύναμη.

Συνεχίζοντας, εξηγεί την οπτική του:

«Το “παιχνίδι” που παίζεται σήμερα περιστρέφεται γύρω από το ενδεχόμενο εγκατάστασης υπερηχητικών πυραύλων κρουζ των Αμερικανών στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να δεχθεί κάτι τέτοιο και ως αποτέλεσμα θα αντιπαρατεθεί και τελικώς θα πολεμήσει».

«Στην υποτιθέμενη περίπτωση ρωσικής ήττας, η Ελλάδα βλάπτεται σημαντικά. Αν η Ρωσία εκπέσει από το status της παγκόσμιας υπερδύναμης, αφήνεται ανοικτός ο δρόμος προς την Τουρκία για να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Μια αδύναμη Ρωσία ισοδυναμεί με μια ανεξέλεγκτη Τουρκία. Για τον λόγο αυτό, η χώρα μας δεν πρέπει να επιτρέψει μετακινήσεις και επιθέσεις από το έδαφός της προς τη Ρωσία» καταλήγει.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.