ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
9 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φοιτητικές εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες, εν μέσω σύγκρουσης ΔΑΠ και ΠΚΣ Εκκλήσεις για ανασύσταση της ΕΦΕΕ

1 min read

Γεύση από το γενικότερο πολιτικό κλίμα στη χώρα φαίνεται ότι θα έχουν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Και ενώ συνήθως το κλίμα στα πανεπιστήμια ήταν υποτονικό κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκλογών στα ΑΕΙ, φέτος «άναψαν τα αίματα» και οι συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ξεκίνησαν με (αρχικά) αλληλοκατηγορίες και απανωτές ανακοινώσεις.

Οι φοιτητικές εκλογές θα γίνουν στις 10 Μαΐου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τις εθνικές, αλλά οι παρατάξεις και κυρίως οι δύο μεγάλες (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ που πρόσκειται στην ΚΝΕ) ήδη «σφάζονται» δίνοντας μια εικόνα για αυτά που θα ακολουθήσουν. Στο μεταξύ όμως όλες οι παρατάξεις θα πρέπει και να πείσουν τους φοιτητές να πάνε να ψηφίσουν αφού το ζητούμενο παραμένει η  αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πιάσει…πάτο, αφού σε ένα σύνολο περίπου 265.000 ενεργών φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας , εκείνοι που ψηφίζουν δεν είναι παραπάνω από 50.000.

Η απουσία της ΕΦΕΕ, σίγουρα δεν προσδίδει κύρος στις συγκεκριμένες εκλογές, ενώ η κατάντια των παρατάξεων να μη συμφωνούν στα αποτελέσματα και η κάθε μία να δίνει τα δικά της, ευτελίζει ένα θεσμό που θα μπορούσε να έχει αξία για να γνωρίζουμε τις πραγματικές πολιτικές «επιθυμίες» της νέας γενιάς, που υποφέρει από την ανασφάλεια για το μέλλον της, την οικονομική και κοινωνική κρίση.  

Η πανδημία, οι σοβαρές νομοθετικές αλλαγές, που αφορούν στις σπουδές και στη γενικότερη λειτουργία των ΑΕΙ, η πανεπιστημιακή αστυνομία και κυρίως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της νεολαίας, που φοιτά στα πανεπιστήμια και η οποία απομένει ν΄ αποτυπωθεί και στις δυο  αναμετρήσεις (φοιτητικές και εθνικές εκλογές ).

 Η «σφαγή» μεταξύ ΔΑΠ και ΚΝΕ

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 10ης Μαΐου και οι δύο μεγάλες φοιτητικές παρατάξειςη  Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ-ΚΝΕ) ήδη ξεκίνησαν τις κόντρες και τις καταγγελίες. Η ΠΚΣ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την ΔΑΠ ότι : «Ακόμα δεν έχει ξεπεράσει η την περσινή ήττα της. Γι’ αυτό ψάχνει απεγνωσμένα άλλοθι για να δικαιολογήσει και την επόμενη ήττα, που έρχεται και φέτος. Αφού πρώτα επιχείρησε σε όλη την Ελλάδα να κάνει ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία και έφαγε πόρτα από τους φοιτητές, έρχεται τώρα να τα βάλει με τους φοιτητές του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και τους αναγνωρισμένους συλλόγους τους, στους οποίους συμμετέχουν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Σύλλογοι, που πραγματοποίησαν πέρυσι πραγματικές, δημοκρατικές εκλογές, χωρίς νοθείες και τραμπουκισμούς, στους οποίους πρωτοστατούσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα «άριστα» παιδιά στη διαπλοκή και τις νοθείες της ΔΑΠ θα μάθουν, θέλουν δε θέλουν, πώς λειτουργούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες. Η κυβέρνησή τους, άλλωστε, έχει πάρει ήδη μια γεύση! ΥΓ 1: Πολύ νωρίς παίζουν το χαρτί του αντικομμουνισμού. Μάλλον είναι πολύ ζόρικα τα πράγματα… ΥΓ 2: Αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα που αμφισβητεί η ΔΑΠ, όχι αυτά που αναγνωρίζει. Το ξέρουν και οι πέτρες αυτό και κυρίως όσοι γνωρίζουν στοιχειώδεις κανόνες αριθμητικής».

H απάντηση της ΔΑΠ

«Η ΠΚΣ καλεί σε φοιτητικές εκλογές αλά Φεστιβάλ ΚΝΕ, στο ΔΙ.ΠΑ.Ε, στις 3 και 4 Μαΐου. Προφανώς, η ΠΚΣ έχει μπερδέψει τις φοιτητικές εκλογές με φεστιβάλ της ΚΝΕ και θεωρεί ότι μπορεί να τις ορίζει, όποτε αυτή το επιθυμεί. Μοριοδοτούμενη Πιστοποίηση Πληροφορικής: Πρόγραμμα Δωρεάν Μαθημάτων για Φοιτητές Θεσσαλονίκης. Για άλλη μία φορά λοιπόν, τόσο εξόφθαλμα όσο ποτέ, τα «φυντάνια» της ΠΚΣ, δείχνουν τις αληθινές τους προθέσεις και αποδεικνύουν περίτρανα, πως μοναδικό τους μέλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση, να αποτυπωθεί η εκλογική βούληση των φοιτητών, αλλά… η γραμμή που έδωσε ο Κουτσούμπας.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του Συλλόγου-φάντασμα ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ, η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές, σε «διημεράκι» φοιτητικών εκλογών, την ίδια στιγμή που ζητούσε διακαώς, οι φοιτητικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 10 Μαΐου, υπογράφοντας μάλιστα, το έγγραφο του Διαπαραταξιακού Συμβουλίου. Η πράξη της αυτή, επιβεβαιώνει σε απόλυτο βαθμό, πως αντιμετωπίζει τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους ως «παραμάγαζα» και έχει γραμμένη τη βούληση των φοιτητών… στα παλιά της τα παπούτσια. Στη γνωστή πια, ίδια με πέρυσι, τακτική τους, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αναγνωρίσουμε Συλλόγους χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, πόσω μάλλον Συλλόγους, που πραγματοποιούν φοιτητικές εκλογές σε διαφορετική ημερομηνία. Τέτοιες κινήσεις, αποτελούν ύβρη προς κάθε δημοκρατική διαδικασία και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, να μετατρέψει αυτή τη συντονισμένη προσπάθεια ευτελισμού των φοιτητικών εκλογών, σε κανονικότητα. Δεν μπορούμε άλλωστε, να ξεχάσουμε τις περσινές φοιτητικές εκλογές που πραγματοποίησαν μόνοι τους, περιφέροντας την κάλπη από πόρτα σε πόρτα, καταμετρώντας τις ψήφους κυριολεκτικά στα σπίτια τους.

Καλούμε κάθε δύναμη που σέβεται μία τόσο ιδιαίτερη ημέρα, όπως αυτή των φοιτητικών εκλογών, να καταδικάσει, καθέτως και οριζοντίως, αυτή την δίχως προηγούμενο, απαράδεκτη συμπεριφορά και να μην νομιμοποιήσει καμία αντίστοιχη διαδικασία. Η φωνή των φοιτητών, στις 10 Μαΐου, θα είναι εκκωφαντική και δεν θα χωράει υπαγορεύσεις από ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.