ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
26 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φλώρινα: Στον «χορό» των Ρίχτερ μετά τα 5,3 Ρίχτερ – Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις σεισμολόγων

1 min read

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Φλώρινας ύστερα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ.

Έντονη είναι η σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα ύστερα από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο σεισμός των 5,3R σημειώθηκε στις 23:43 και είχε επίκεντρο περιοχή 2 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 14,1 χιλιόμετρα.

Την αρχική δόνηση ακολούθησαν περισσότερες από 15, με τη μεγαλύτερη να είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις λύσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μικροζημιές σε κτίρια και αγωνία των κατοίκων

Ήδη έχουν αναφερθεί μερικές μικροζημιές σε κτίρια της πόλης, ενώ ο μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη η εικόνα όσον αφορά τυχόν μεγάλες ζημιές από το «χτύπημα» του Εγκελάδου.

Κάτοικος της πόλης, που μίλησε στο Mega, μίλησε για τις σκηνές που εκτυλίχθησαν μετά τον σεισμό.

«Δύσκολα είναι ακόμα και τώρα. Δεν έχουν σταματήσει οι μετασεισμοί, ήταν πολύ δυνατός ο σεισμός, είχαμε μωρά στο σπίτι» είπε.

Περιγράφοντας τις στιγμές του σεισμού επεσήμανε: «Ήμασταν στο σαλόνι και καθόμασταν με τα παιδιά μας, και πανικοβληθήκαμε. Ήταν πολύ ξαφνικό και πολύ δυνατό. Είχε και πολύ βουητό. Κούνησε αρκετά. Τρέξαμε έξω».

«Εμείς μένουμε σε μονοκατοικία. Κυκλοφόρησε ένα σήμα ότι θα ακολουθήσει πιο δυνατός σεισμός, επικράτησε πανικός» κατέληξε η ίδια.

Σημειώνεται πως αποφασίστηκε να μην ανοίξουν σήμερα τα σχολεία της πόλης για προληπτικούς λόγους.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, δεν μπόρεσε να πει με ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ενώ μίλησε και για τα σεισμικά ιστορικά της περιοχής.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή» σημείωσε, ειδικότερα.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στις ζημιές, είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες για «κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια» και συμπλήρωσε: «Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά».

Καταλήγοντας ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην «έντονη σεισμικότητα» της περιοχής. «Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.