Τρ. Οκτ 20th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Φιάσκο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους δανειολήπτες – Αποδείχθηκε «ακατανόητη» για τους χρήστες

1 min read

Ομολογία αποτυχίας του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν ουσιαστικά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με μόλις μερικές εκατοντάδες δανειολήπτες να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, οι οφειλέτες φαίνεται ότι προτιμούν τις λύσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες και τα funds, καθώς μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 4,4 δισ. ευρώΤα 3,2 δισ. ευρώ εξ αυτών ρύθμισαν οι τράπεζες (αφορά 43.400 δάνεια), ενώ το υπόλοιπο 1,2 δισ. οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (αφορά 20.593 δάνεια).

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους χιλιάδες δανειολήπτες μπήκαν μεν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης, το υπουργείο Οικονομικών τούς έστειλε e-mails. Ελάχιστοι, όμως, είναι εκείνοι που ανταποκρίθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι απάντησε μόλις το 8% των δανειοληπτών που έχουν καταθέσει αίτηση ρύθμισης, δηλαδή οι 540 από τους 6.204.

Από όσους είδαν τις αιτήσεις τους να ακυρώνονται, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια στην πλατφόρμα για διάστημα άνω των 3 μηνών, ανταποκρίθηκε μόλις το 2,3%, τουτέστιν οι 708 από τους 30.264. Αρκετοί απ’ αυτούς δηλώνουν ότι δεν κατανοούν τις διαδικασίες και αναμένουν τη βοήθεια δικηγόρου ή λογιστή για να προχωρήσουν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σκοπεύουν να κάνουν νέα αίτηση.

Δείτε επίσης : Αυτά είναι τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά την Δευτέρα

Σημαντικό είναι και το ποσοστό εκείνων που διαπίστωσαν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για τη ρύθμιση των οφειλών τους

Σύμφωνα, πάντως, με το ΥΠΟΙΚ, οι προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, έχουν σημειώσει αύξηση κατά 42% τον τελευταίο μήνα και έχουν υπερδιπλασιαστεί από το τέλος του έτους, φτάνοντας τις 924 (από 402 στο τέλος του 2019). Σε όλες αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% στη δόση του δανείου. Ήδη, 481 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 515 έχουν προθεσμία έναν μήνα για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Δείτε επίσης Την εγκατάσταση προσφύγων στην Ελληνική Μειονότητα σχεδιάζει η αλβανική κυβέρνηση

Δείτε επίσης Βίντεο: Στο σκόπευτρο των τουρκικών ειδικών δυνάμεων Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο

Δείτε επίσης Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.